keresés a weboldalon

Felszámolják a belvárosi varjúkolóniákat (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felszámolják a belvárosi varjúkolóniákat (Videó)

2022 szeptember 14 - szerda
Eltávolítják a vetési varjak fészkeit a belváros több pontján. Az elmúlt években a madarak hangja és az általuk okozott szennyeződés miatt sok lakó panaszkodott az önkormányzatnál. A szakemberek természetvédelmi hatósági engedély alapján – faápolási munkálatok elvégzésével összekötve – megkezdték a fák mentesítését.

Szerda délelőtt a Kosztolányi Dezső utcában, a Tudomány és Technika Háza mögötti parkolóban zajlottak a munkálatok. Az itteni hat platánfán 37 fészket regisztráltak – most ezt a kolóniát számolják fel. Székely Róbert az eseménnyel kapcsolatban felhívta a figyelmet: a madarak természetes élőhelyükről éppen az emberi tevékenység miatt szorultak ki, mivel a megművelt területekről költöztek a városba. Hangsúlyozta: a varjak életében nem esik kár, ám szeretnék, ha kevésbé lakott területre költöznének.

Székely Róbert, földművelésügyi és erdőgazdálkodási szakreferens, ZMJV:

A parlagi galambok szintén sok bosszúságot okoznak a belvárosban. A szakember szerint ezekben az esetekben az elsődleges megoldás a lakóépületek közvetlen környezetétől való távoltartás.

Székely Róbert, földművelésügyi és erdőgazdálkodási szakreferens, ZMJV:

A varjúfészkeket az engedély szerint augusztus 15-től február 15-ig lehet eltávolítani. A megyeszékhelyen a Platán sort a Landorhegyi út, majd az Űrhajós bölcsőde, illetve a Kovács Károly tér és az autóbuszállomás közötti parkrész követi.

Sz.É./F.M.

Tartalom megosztása: