keresés a weboldalon

Tanulni jöttek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tanulni jöttek

2007 november 07 - szerda
Boszniából érkező küldöttséget fogadott a közelmúltban a város önkormányzata, hogy az EU-s támogatással megvalósuló szennyvízprogram tapasztalatait megosszák velük Tombi Lajos alpolgármester köszöntőjében elmondta, Zalaegerszeg a saját kárán tanulta meg az EU-s feltételrendszerek alkalmazását, melyre szeretnék felhívni a figyelmet.

Tájékoztatta a vendégeket a város közelmúltjában történt fejlesztéseiről, a munkahelyteremtő beruházásokról hozzátéve, hogy mindezek csak azután jöhetnek létre, ha már a hulladékkezelés és a szennyvízelvezetés problémáját megoldották. Így lesz ez Boszniában is, erre készüljenek – fogalmazott.

A jelenleg a kivitelezés szakaszában tartó 49 millió eurós költségű (ennek 75 százalékát támogatja az unió) szennyvízprogram részleteit Rigó Csaba, a programot koordináló társulás elnöke mutatta be. Ismertetője technikai részletességű volt, hiszen a vendégek között nemcsak önkormányzati vezetők, hanem műszaki szakemberek is helyet foglaltak. Amellett, hogy megemlítette a város speciális helyzetét e téren (Balaton vízgyűjtő terülte), a hangsúlyt a közös pontra, az EU-s megfelelésre helyezte. Elmondta, amellett a nem kis feladat mellett, hogy meg kell nyerni a pályázatot még számos kitétele van a sikernek.

Szükséges projektvezetési tapasztalat, hiszen a támogató folyamatosan ellenőrzi a megvalósulási ütemet. Beszerzési stratégia, hogy a realitásnak megfelelő feltételeket kínáló kivitelezőt válasszák ki. Üzemeltetési gyakorlat, jó kapcsolat a partnerekkel. Elhangzott: előírás az EU részéről az egységes díjrendszer bevezetése, amit szintén kezelni kell amikor megyeszékhely és kisebb – nagyobb települések alkotnak társulást. Végül figyelmet kell fordítani a hatékony kommunikációra, többek között előírás a projektet hirdető táblák kihelyezése, melyre a vendégek a belvárosban is láthattak példát. (Zala-Lap Kft., B.K.)

Tartalom megosztása: