keresés a weboldalon

Vadűzés és erdőzúgás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vadűzés és erdőzúgás

2010 augusztus 31 - kedd
A zalai vadászok jó kedvvel tekinthetnek a vadászidény elé, mivel a szarvasbikák fejdíszei azt mutatják, hogy jól sikerült az agancsnövesztés. Várhatóan megfelelő létszámban érkeznek hazai és külföldi bérvadászok, akiknek a vadásztársasági tagokkal az elszaporodott vaddisznóállományt – ami egész Európában tendencia – is ritkítani kell – Feiszt Ottó, a Magyar Országos Vadászkamara valamint a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke fogalmazott így az augusztus 28-i vadászati évadnyitón Zalaegerszegen, az alsóerdei Aranyoslapnál.

Beszédében emlékeztetett arra, hogy 1991-ben először Zalában rendeztek vadászati ünnepnapot, amely mára országossá vált. A rendezvénnyel az a céljuk, hogy a vadásztársaságok megmutathassák, mit tesznek egész évben az eredményes vadgazdálkodás érdekében.

Zala megye 18 százalékos erdősültségével és Európa-hírű gímszarvas állományával kiváló feltételeket biztosít a vadászathoz – hangsúlyozta köszöntőjében Gyutai Csaba. Zalaegerszeg alpolgármestere kifejtette: a megye turisztikai kínálatát a termál- és fürdőturizmus mellett a vadászturizmus teheti teljessé, melynek szervezésében már komoly jártasságra tettek szert a zalai vadászok. Szólt arról is, hogy a megyében 51 vadászatra jogosult több mint 2300 taggal rendelkezik, így Zalában minden tizedik család részese valamilyen formában a vadászati kultúrának.

Értelme által ragyogó – a Hubertus név jelentése ez, mondta Stróber László apátplébános a hagyományos (Hubertus) szentmisén, majd arról beszélt, hogy a vadászat nemcsak szenvedély, hanem egyben célirányos tevékenység. Világos célja mindazonáltal kell, hogy legyen minden embernek, mert csak akkor egyesülhetnek a bennünk rejlő erők javunkra, hangsúlyozta.

A zalai vadgazdálkodók árbevételük mintegy hetven százalékát a szarvasbikák elejtése révén nyerik, ami persze változik a szarvasállomány sűrűsége szerint; Dél-Zalában több ugyanis a nagyagancsú bika. Ennél sokkal kisebb a vaddisznó és az őzbak jelentősége – mondja kérdésre válaszolva Feiszt Ottó, az MVO OMVK elnöke.

– Jelenleg úgy látjuk, hogy öt százalékkal több vendéget fogadhatunk idén, mint 2009-ben, ami viszont így is 15 százalékkal elmarad a 2008-as vadászati évadhoz képest.

Mindazonáltal biztató, hogy a szarvasbika állománya szaporodóban van Zalában és országszerte is. Ellenben nagy gondot okoz a túl sok vaddisznó; károkozásuk miatt a korábbinál 20 százalékkal többet – az eddigi 5-6 ezer helyett most akár 8-10 ezret kellene kilőni.

Feiszt Ottó úgy látja, hogy a vadászturizmusba érdemes lenne befektetnie a vadásztársaságoknak, amelyek a négy-öt napig itt tartózkodó vendégeiknek különféle érdekes programokat – termálfürdők, erdei kisvasút – kínálhatnak Zalában. Hálás, elégedett vendég ugyanis nemcsak tovább marad, de vissza is tér!

– Zala az egyik legkiválóbb nagyvadállománnyal rendelkezik az országban, ami az idei évadnyitó kapcsán is bizakodásra ad okot. Bár nehéz lesz felülmúlni az elmúlt évet, amikor is a nagykanizsai Hubertus Vadásztársaság területén egy német bérvadász 16 kilogramm trófeasúlyú csodaszarvast ejtett el – mondja dr. Nádor László, a Zala Megyei Vadászkamara elnöke.

– Minden vadfajnál – különösen a vaddisznónál, de gímszarvasnál is – a megyei vadászati hatóság megemelte a kilövési tételeket. Nyilván lehet vitatkozni arról, hogy mennyi a kevés illetve a több, ugyanis kevés a vad, amikor vadásztatni kell, viszont sok, amikor vadkárt kell fizetnie a vadásztársaságoknak.

Az utóbbi időben elviselhetetlenné vált az orvvadászat, ami bizonyos területeken nagyüzemi módszerekkel már bűnszervezetekké nőtte ki magát.

Sajnos a jelenlegi szabályozás csak lopásként definiálja az orvvadászatot, amelynek tettenérését nagyban megnehezíti az, hogy komoly lőfegyverekkel követik el. A Somogy Megyei Vadászkamara kezdeményezésére most azon dolgozunk, hogy a környező, ez irányban már eredményeket elért államok jogrendszerét átültessük a magyar jogba. Ezt a tervezetet az igazságügyi minisztériumhoz nyújtjuk be.

Zalában a legtöbb külföldi bérvadászt idén is Németországból és Ausztriából várják, de egyre több vendég érkezik Olaszországból, sőt Spanyolországból is. A mezőgazdasági vadkárok a terményárak növekedése miatt szép összegre rúgnak, ezért a zalai vadásztársaságoknak az öt-hat hónapos vadászati idény alatt minél nagyobb bevételi eredményre kell törekedniük, hangsúlyozta dr. Nádor László.

Vadászati Évadnyitó 2010. – kitüntetettek

Dr. Sugár László kitüntetett – Kamara Aranyérme – országos

Nagy László kitüntetett – Kamara Aranyérme – Zala

Varga Ernő kitüntetett – Magyar Vadászatért Érdemérem

Csertán László kitüntetett – Nimród érem

Meleg László kitüntetett – Nimród érem

Novák Nándor kitüntetett – Nimród érem

Várhelyi Árpád kitüntetett – Nimród érem

Söveges Szilveszter kitüntetett – Hubertus kereszt arany fokozata

Mosonyi Alajos kitüntetett – Hubertus kereszt arany fokozata

Győrvári László kitüntetett – Hubertus kereszt arany fokozata

Tóth Lajos kitüntetett – Hubertus kereszt arany fokozata

Ekmann Ernő kitüntetett – Hubertus kereszt arany fokozata

Póczak László kitüntetett – Hubertus kereszt arany fokozata

Sabján Tibor kitüntetett – Hubertus kereszt bronz fokozata

Lenti Erdészet (Kovács Ferenc) kitüntetett  – Gróf Nádasdy Ferenc emlékplakett

Göncz Róbert hivatásos vadász verseny I. helyezettje
Molnár Tibor hivatásos vadász verseny II. helyezettje

Sohár Dezső hivatásos vadász verseny III. helyezettje

Tartalom megosztása: