keresés a weboldalon

Kancsal Miklós

Zalaegerszeg címer
Zalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2006

Kancsal Miklós

Kancsal Miklós az egykori Ságvári Endre Gimnáziumban érettségizett.

A katonaság után szerezte meg az elektronikai műszerész és a SOEMTROEN szaktechnikusi szakképesítést.

A hetvenes években a KPM-nél dolgozott, ahol több újításban vett részt és az általa kifejlesztett forgalomirányító berendezés a Göcseji úton üzemelt. A berendezés szabadalmat is kapott.

1983-ban ismerte meg a zalaegerszegi toronyórát, ami akkor nem működött. A város vállalatainak segítségével sikerült a régi szerkezetet megjavítania és üzemben tartania a kilencvenes évek végéig. A rudazat a tetőfelújítás miatt megsérült, ezért azt tovább működtetni nem lehetett.

Akkoriban találkozott össze Preisz József zalaegerszegi órásmesterrel, akivel közösen számítógépes vezérlésű órát szereltek  a régi toronyba. Az új szerkezet miatt a régi mechanika feleslegessé vált.
El kezdték keresni az órának a  megfelelő méltó helyet. Sikerült a város vezetésének figyelmét felkelteni, és az elképzelésük megvalósításához jelentős támogatást szerezni. A város vezetése, a civil szervezetek, az Együtt Zalaegerszegért Egyesület, a helyi művészvilág és a vállalkozók támogatásával 2005. karácsonyára a Hevesi Sándor  Színház előtt a régi óraszerkezet méltó helyére került. Tevékenységét társadalmi munkában végezte.

Ezen érdemei elismeréseként 2006-ban Zalaegerszegért díjat kapott.

Tartalom megosztása: