keresés a weboldalon

Kárászné dr. Rácz Lídia

Zalaegerszeg címer
Zalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2006

Kárászné dr. Rácz Lídia

Kárászné dr. Rácz Lídia 1973-ban a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Általános Karán szerzett tervezés szakos középiskolai tanári végzettséget, majd 1978-ban a MKKE Népgazdaság Tervezése Tanszéken közgazdaságtudományi doktori címet.

1982-ben elvégezte a MLLE Szociológia szakosítóját, 1986-ban pedig az orosz nyelvvizsgát is letette.

1973-ban pályakezdőként egy évig a szolnoki Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakközépiskolában dolgozott középiskolai tanárként, majd 1974 és 1975 között a Keszthelyi Egyetemi Tangazdaságban üzemgazdasági csoportvezető lett.

1975-től  él Zalaegerszegen, nyugdíjazásáig a Pénzügyi és Számviteli Főiskola Zalaegerszegi Intézetében dolgozott, kezdetben tanársegédként, majd adjunktusi, 1991-től pedig docensi minőségben.

Az egykori BGF Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Zalaegerszegi Intézetében a Közgazdasági Tanszéket vezeti, mikro- és makroökonómia, gazdaságpolitika és nemzetközi gazdaságtan és szociológia előadásokat tartott, gyakorlatokat vezetett.

Szakmai pályafutása mellett egyéb kiemelkedő  társadalmi tevékenységet is végzett, végez.

1990-től, 4 cikluson keresztül önkormányzati képviselőként is dolgozott.
Az első ciklusban a Gazdasági Bizottságot vezette, a másodikban 1994-től 1998-ig Zalaegerszeg Megyei Jogú Város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere volt, a 1998-tól  a Költségvetési Albizottságot, majd 2002-től a Pénzügyi Bizottságot irányította.

Emellett számos kiemelkedően közhasznú szervezet kuratóriumának elnöke, ezen kívül tiszteletbeli elnöke egy neves zalaegerszegi sportklubnak is.

1992 és 1995 között a Zalavíz Részvénytársaság Igazgatóságának tagja volt.
1996-tól 2000-ig a Zalaegerszegi Ruhagyár Részvénytársaság Felügyelő Bizottságának tagja, majd egy évig volt a Zala Volán Rt. Igazgatóságának tagja is.
2003. november 6. óta a Zalaerdő Rt. Igazgatóságának tagjaként munkálkodik.

A zalaegerszegi, felsőoktatásban tanulóknak segítséget nyújtó „Hazavárunk” Ösztöndíj névadója.

Kárászné dr. Rácz Lídia ma már közismert, emblematikus személyisége Zalaegerszegnek. Szinte nincs ma olyan számottevő vállalkozás a városban és környékén, amelynek gazdasági menedzsmentje ne tőle tanulta volna a szakma alapjait. Köz- és üzemgazdászok számtalan generációja került ki keze alól.

Céltudatos, felkészült és törekvő, de végtelenül egyenes és kedves egyéniség.
Közéleti tevékenységét az önzetlen tenni akarás, a nyílt és őszinte viták, az elvhűség jellemzi.

Következetesen és szigorúan a takarékos városi gazdaságpolitika híve volt mindig, szerepe alapvetően meghatározó volt a városi kincstár létrehozásában, a költségvetés konszolidálásában.
Jelentős projektek és fejlesztések tervezésének elindítása is a nevéhez fűződik.

Férje villamosmérnök, három gyermek édesanyja és boldog nagymama.
Élete nyitott könyv mindenki előtt.
Kiegyensúlyozott családanyaként, igazi gazdasági szakemberként életútja példaként szolgál.

Társadalmi-oktatási tevékenysége elismeréseként 2006-ban Zalaegerszegért díjat kapott.

Tartalom megosztása: