keresés a weboldalon

Zalaegerszegi Atlétikai Club (ZAC)

Zalaegerszeg címer
Zalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2008

Zalaegerszegi Atlétikai Club (ZAC)

A Zalaegerszegi Atlétikai Club (továbbiakban: ZAC) 1992-ben alakult. Elnöksége a megalakulás óta ugyan változott változott, de filozófiájuk ugyanaz maradt.

A testület munkáját zalaegerszegi születésű és Zalaegerszegért  sokat tett személyiségek alkották és alkotják, úgy mint Kauzli Józsefné, Szakály István, Rácz Sándor, Tóth Zoltán, Kondor Zsolt, dr. Szász Péter, Lukács Márton, Dr. Zumbok Ferenc, Mátai  Ferenc, Rigó Csaba, Makovecz Tamás, Lőrincz Tamás.

Az edzői testület is állandó és zalaegerszegi kötődésű diplomás csapat.
Többeket kiemelve Kámán Ferenc, Laczkó László, Pajor László, Bacsa Istvánné, dr. Sinkóné Pintér Viktória, Bella Attila, Bella-Kálmán Eszter, Both Vilmos, Csiszár Attila, Góczánné Tóth Zsuzsa, Cseh Ferenc, Szabó Gábor, Csikós Sándor, Hajas Éva szakmai irányításával 318 országos bajnoki címet nyert, a „kezük alatt” nevelődött  mintegy 5000 zalaegerszegi fiatal.

A ZAC sportolói 4 olimpián vettek részt. Ilyen bravúrt még zalaegerszegi sportegyesület soha nem ért el. Kozáry Ágnes személyében ők adták ez első zalaegerszegi olimpikont (1992 – Barcelona).
Horváth Gergely személyében pedig az első téli olimpikont (2006 -Torinó).
2004-ben Zalából egyetlen olimpikon volt ott Athénban, Horváth Gergely gerelyhajító.
2008-ban Kálovics Anikó személyében szintén adtak olimpikont Pekingben. A szokások szerint  szintén egyetlenként Zalaegerszegről.

5 földrészre vitték el a város jó  hírét az atléták Los Angelestől Tokióig, Stokholmtól Dél- Afrikáig.
A női Bajnokcsapatok Európa Kupáján 1992-ben 8.lett a ZAC  Cipruson. Világbajnoki 7. helyezett volt Kozáry Ágnes  (1991 – Tokió). Európa bajnoki 5. helyezett Kálovics Anikó. Universiade 4. helyezett volt Kiss László (200 m),10. Kiss Gábor (400 m).

6 világbajnoki és 7 Európa bajnoki résztvevő képviselte Zalaegerszeget világvárosokban.
A váltófutó BEK-ben 6 ezüstérmet nyertek a nők.

A 318 országos bajnoki címből 100 felnőtt, a 269 bajnoki ezüstből 86 felnőtt, a 282 bajnoki bronzéremből 70 felnőtt.

Évente 10-15  rangos atlétikai  versenyt rendez a sportegyesület  Zalaegerszegen átlagosan 300-400 résztvevővel.
Tevékenységük hasznos, hisz legalább 100 egyetemista atléta visszaversenyez a ZAC színeiben.

A filozófiájuk is követésre méltó. A munka a tanulás a sport  magas színvonalon is összeegyeztethető.

Karitatív tevékenységet is folytat a klub. Horváth Ferenc  vak sportoló bronzérmes volt az Európa bajnokságon és ott volt Athénban a paralimpián. A zalai és zalaegerszegi vállalkozók is szívesen felvállalják a ZAC támogatását, mert rendezvényeik, reklámértékük, filozófiájuk, sporteredményeik korrektek.

Az önkormányzat mellett ezért lett a klub támogatója közel 300 zömmel helyi vállalkozás.

A több mint másfél évtizedes Zalaegerszeg városáért tett közhasznú feladatukért és a város hírnevének külföldi és itthoni öregbítéséért 2008-ban Zalaegerszegért díjat kapott a klub.

Tartalom megosztása: