keresés a weboldalon

Sándorné dr. habil. Kriszt Éva

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkZalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2016

Sándorné dr. habil. Kriszt Éva

a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Budapesti Gazdasági Egyetem volt rektora

Sándorné dr. habil. Kriszt Éva a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem tanár szakán szerzett oklevelet.

Tanári oktató munkáját követően 1985-ben lett a BGE jogelőd intézményében, a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán oktató, ahol 1988-tól előbb tanszék, majd intézetvezető vezetői megbízást kapott.

Már intézetvezetőként meghatározó szakmai kapcsolatokat épített ki a PSZK Zalaegerszegi Intézetének oktatóival.

Szakmai, módszertani munkája, emberi kvalitásai meghatározták a zalaegerszegi Matematika-Statisztika Tanszék, majd a Közgazdasági és Módszertani Intézeti Osztály működését.

1995-től a Távoktatási Központ igazgatói posztját töltötte be, és sokat tett azért, hogy a távoktatás Zalaegerszegen is meghonosodjon, valamint hogy a hallgatói létszám növekedése mellett a hallgatói szolgáltatások színvonala is emelkedjen, jól képzett, szakmailag felvértezett hallgatók kerüljenek ki a munkaerő-piacra képzési munkarendtől függetlenül.

A PSZK Zalaegerszegi Intézetében a felnőttképzés a 2000-es évek közepén teljesedett ki, akkor, amikor Sándorné dr. Kriszt Éva volt a Budapesti Gazdasági Főiskola felnőttképzési rektorhelyettese. A zalaegerszegi oktatók ekkor szinte egész Dunántúlon oktathattak, öregbítve a zalaegerszegi közgazdász képzés jó hírnevét.

Sándorné dr. habil. Kriszt Éva 2007-től 2 cikluson keresztül volt az intézmény rektora. E minőségében több alkalommal is a Magyar Rektori Konferencia társelnöke volt, majd 2010-ben annak elnöki posztját is betöltötte.

A rektori posztot betöltő felsőoktatási szakember vezetése alatt a korábbi Budapesti Gazdasági Főiskola először alkalmazott tudományok főiskolája minősítést, majd egyetemi státuszt kapott, szorosra fűzte együttműködését a vállalati szektorral, bővítette az intézmény szakmai és nemzetközi kapcsolatait. Vezetése alatt vált a BGE az ország legnagyobb alkalmazott tudományok egyetemévé, amelynek végzős hallgatói a legkeresettebb gazdasági szakemberek közé tartoznak.

Sándorné dr. habil. Kriszt Éva nemcsak globálisan, lokálisan is tevékeny volt. Mindvégig fontos volt számára a fővárosihoz kapcsolódó, de vidéki, zalaegerszegi felsőoktatás. Szakmai munkája, évtizedek során végzett felsőoktatási tevékenysége alapvetően meghatározta a 21. század eleji zalaegerszegi közgazdászképzést.

Sokat tett azért, hogy a Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Zalaegerszegi Intézetéből 2011 januárjában önálló kar legyen Zalaegerszegen, a Budapesti Gazdasági Egyetem 4. kara, vidékiként azonban az egyetlen.

Hozzájárult a vidéki Kar, a Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg képzési portfóliójának bővítéséhez, a zalaegerszegi oktatók tudományos és kutató munkájának fejlődéséhez. Ösztönözte az oktatók tudományos kutatásait, a fokozatszerzéseket.

Rektori megbízása idején a Kar alapképzéseinek száma bővült, új szakként a közszolgálati alapszakot akkreditálták, és a gazdaságinformatika alapszakot is bevezették, így nemcsak a szakok, a képzési területek száma is bővült. Új szakirányokat és specializációkat dolgoztak ki a kar oktatóinak közreműködésével.

2012-ben a GKZ saját jogon szerezte meg az MA szintű diplomával történő kibocsátás jogát, így 2012 óta Pénzügy szakon mesterképzés is folyik a karon.

Új szakirányú továbbképzési szakok képzési hely bejegyzése is fűződik a karalapító rektor nevéhez.

Támogatta a különböző projektek megvalósítását, a zalaegerszegi oktatók kutatási tevékenységét. A projektekben való részvétel révén valósultak meg többek között a Kar e-learning tananyagai, az ALUMNI-programok, és sikerült bevezetni, a közgazdasági felsőoktatásban Magyarországon elsőként, a duális pilot képzést.

A kar munkatársaira építve úgy tudott megfelelni az intézményi stratégiájában meghatározott céloknak, hogy ehhez kizárólag a zalaegerszegi tárgyi és humán erőforrást használta fel. Sándorné dr. habil. Kriszt Éva épített a múlt hagyományaira, ugyanakkor innovatív, alkotó módon tekintett a jövőbe.

Jó kapcsolatot ápolt a város vezetésével, a térség munkáltatóival, mindenkor támaszkodott véleményükre.

Sokat tett azért, hogy Zalaegerszeg egyetemi város lehessen, a helyi közgazdászképzés pedig a városi felsőoktatás zászlóshajója. Támogatásával azt is bebizonyította, hogy jelentős innovációs potenciálja van a zalaegerszegi Gazdálkodási Karnak.

Sándorné dr. Kriszt Éva 2007 és 2016 között volt a Budapesti Gazdasági Főiskola, majd az egyetem rektora. Vezetése alatt a főiskola alkalmazott tudományok egyetemévé érett úgy, hogy gyakorlatorientált képzését, munka-erőpiaci kapcsolatait megtartotta. Az egyetem jó hírnevét öregbítette.

Sándorné dr. Kriszt Éva vezetése alatt lett a Pénzügyi és Számviteli Főiskola Zalaegerszegi Intézetéből önálló Kar, Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg néven.

Közreműködésével igazolódott, hogy nemcsak a nagyvárosokban, hanem egy  vidéki városban is magas szintű egyetemi képzést lehet meghonosítani.

A helyi közösség és annak kisugárzása – a múltban és jelenben is – olyan értéket hozott létre itt Zalaegerszegen, amely elismerésre és megbecsülésre méltó mind a szűkebb lokális, mind a tágabb környezetében.

Ezen eredmények és kiváló szakmai munkája elismeréseként 2016-ban Zalaegerszegért díjban részesült.

 

Képgaléria:

Videógaléria:

Tartalom megosztása: