keresés a weboldalon

Schreiner Jenő

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkZalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2016

Schreiner Jenő

népzenész, a Harangláb Népzenei Együttes vezetője

Schreiner Jenő 1954-ben született Zalaszabaron.
A nagykanizsai dr. Mező Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán gépészmérnök szakon diplomázott 1977-ben.
A zene kisgyermekkora óta élete meghatározó része volt. Édesapja a szülőfalujában egy parasztbandában zenélt, ahol nagybátyja volt a prímás.
A középiskola alatt maga is zeneiskolába járt, tanáraival játszott a kanizsai szimfonikus zenekarban is. Szülőfalujában a helyi zenekarral pedig közel száz lakodalmat muzsikált végig.

Az igazi népzenei pálya 1980-ban, Zalaegerszegen kezdődött, ahol prímás lett a helyi KISZÖV Táncegyüttesben.
Schreiner Jenő a zalai tájra oly jellemző épületről elnevezett Együttes, a Harangláb Népzenei Együttes meghatározó alakja.
1985-től ugyanis már a Zalai Táncegyüttes prímása lett, amelynek zenekara felvette a Harangláb nevet, és később önállósodott.
1985-ben muzsikus társaival, Pál Évával, Kocsis Csabával és Szijj Ferenccel alapították meg a zenekart. Az akkori alapító tagok közül ma már csak Schreiner Jenő vesz részt az együttes tevékenységében. A megalakulást követő években négyen muzsikáltak együtt, többnyire a Zalai Táncegyüttest kísérték.  Bár időközben többen lemorzsolódtak, mindig újabb kiváló zenészek csatlakoztak az együtteshez.
A Schreiner Jenő vezette, főként népzenét játszó kis csapat Európa valamennyi országát bejárta, de felléptek Afrikában, Amerikában és Ázsiában is.
Színes repertoárjukba számos városi eseményen, kulturális rendezvényen belehallgathattak az érdeklődők, de Zalaegerszeg testvérvárosaiban is mindig szívesen látott vendégek, Krosnoban, Marosvásárhelyen, Kuselben is nagy sikert aratott népzenei előadásuk.

Schreiner Jenő zenei munkásságát a hagyományőrzés, a népzenei kincseink és kulturális örökségünk megőrzése határozza meg.
Előszeretettel lépnek fel más népzenei együttesekkel, hoznak létre közös produkciókat országhatáron innen és túl, de legfőképpen magyar nyelvterületeken.
Szakmai elismertségének köszönhetően a népzene nagy alakjai is számos alkalommal szerepeltek műsoraikban.
A Harangláb Népzenei Együttes népi muzsikája több CD-n és kazettán is hallható.

A város hírnevét öregbítő és gazdagító kulturális-népzenei tevékenysége elismeréseként a népzenész 2016-ban Zalaegerszegért díjban részesült.

 

Képgaléria:

Videógaléria:

Tartalom megosztása: