keresés a weboldalon

Piotr Przytoczki

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkZalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2016

Piotr Przytoczki

Krosno testvérváros polgármestere

Piotr Przytoczki (ejtsd: Pjotr Psitocki) Krosno, lengyel testvérváros polgármestere.

1957. augusztus 17-én született Krosnoban.

Végzettsége szerint gépészmérnök, a Krakkói Műszaki Egyetemen szerzett diplomát 1982-ben. 2002 óta Krosno polgármestere, minden alkalommal függetlenként indult és már az első fordulóban győzelmet aratott, a szavazatok általában 70%-val.

Nős, 3 fia van, számos szakmai elismerést és díjat tudhat magáénak, többek között a Newsweek Lengyelország hetilap 2008-as elismerését, amelyen Lengyelország legjobb elnöke címet nyerte el, illetve 2007-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.

Zalaegerszeg és Krosno között 2000-ben köttetett meg a hivatalos testvérvárosi szerződés, amelyet lengyel részről elődje, Roman Zimka látott el kézjegyével.

Piotr Przytoczki azonban már a kezdeti időszakban aktívan részt vállalt a városok közti együttműködés kialakításában, hiszen a krosnoi kereskedelmi és iparkamara elnökeként cégek egymás vásárain való részvételét szervezte.

Polgármesterré történt megválasztását követően még abban az évben eljött és azóta is rendszeresen utazik városunkba és számos szakterület kapcsolatfelvételét kezdeményezte. Több, Zalaegerszegen megfigyelt programot, újítást később Krosnoban is megvalósított, mint például a Fecskeházak, az elkerülő utak, valamint belváros kialakítása.

Rendszeresen részt vesz a minden év márciusában megrendezendő Lengyel-Magyar Barátság Napja rendezvényein, nagy támogatója zalai művészek krosnoi megismertetésének. Kezdeményezésére 2009 augusztusában a lengyel és magyar köztársasági elnökök krosnoi látogatása alkalmával  Németh János keramikusművész egyik domborművét helyezték el a Piac téren egy ház homlokzatán.

Több alkalommal szervezte meg a zalai képző- és fotóművészek krosnoi kiállítását, valamint krosnoi művészeti csoportok fellépését az Egerszeg Fesztiválon.

Folyamatosan támogatja a városok múzeumai, így a Krosnoi Kézművesmúzeum és a Göcseji Múzeum közvetlen szakmai együttműködését. Ennek keretében immár 10 éve Zalaegerszegen is kiállítják a Krosnoi Lenbiennálé alkotásait.

Nagy szerepet játszott abban, hogy az elmúlt években önkormányzati cégeink – mint például a Zala Depo Kft., Városgazdálkodási Kft., Zalavíz Zrt., valamint különböző szakterületek – tűzoltók, rendőrök, oktatási szakemberek  képviselői ismerkedtek meg és nyertek bepillantást egymás munkájába.

A hivatalos együttműködésen túl számos baráti kapcsolatot is kialakított Zalaegerszegen, amelynek köszönhetően Piotr Przytoczki mindig szívesen látott vendég városunkban.

A két nép és a két város közötti szoros kapcsolat kialakítása és ápolása érdekében végzett fáradozásait 2016-ban Zalaegerszegért díjjal ismerték el.

 

Képgaléria:

Tartalom megosztása: