keresés a weboldalon

Dr. Zajzon Géza

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkZalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2016

Dr. Zajzon Géza

mérnök

Dr. Zajzon Géza 1938. január 22-én született Szegeden.

1961-ben az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemen, majd 1970-ben a Vasbetonépítési Szakmérnöki Egyetemen szerzett diplomát, utóbbin szerezte a doktori címét is.

Zalaegerszeg város kedvezőtlen vasúti pozíciója közismert volt, amely már az elmúlt évszázadtól kezdve hosszú időn át tartó hibás döntések következménye. A Rédics-Lendva, a Bajánsenye-Zalalövő és a Zalaszentgrót-Balatonszentgyörgy pályaszakasz megszüntetése végképp megpecsételte a térség vasúti helyzetét.

Az 1990-es évek elején lehetséges, soha vissza nem térő kitörési pontot az európai érdekű és finanszírozású „V. számú vasúti közlekedési folyosó (akár Madrid-Moszkva között) részeként a magyar-szlovén kapcsolat Zalaegerszeg felé történő megvalósítása jelenthetett. Ez eredményezhette Zalaegerszeg város fővonali pozícióját és az országos és nemzetközi vasúti hálózatba való bekapcsolását.

A megvalósíthatósági tanulmány készítését a Sir Alexander GIBB & Partners UK. cég nyerte el, bevonva a magyar MÁV Tervező Intézetet és a szlovén Zeleznice Project Intézetet. A döntés tárgya volt, hogy melyik irányban épüljön ki a szlovén-magyar vasúti összeköttetés Zalalövőtől terjedő szakasza: Körmend-Szombathely) vagy Zalaegerszeg felé.

Zajzon Géza mérnök úr a Sir Alexander GIBB & Partners cég magyarországi leányvállalatának, a GIBB Tanácsadási Kft-nek az igazgatója volt, aki személyesen is méltánytalannak tartotta Zalaegerszeg vasúti elszigeteltségét.

Szombathely részéről igen aktívan és nem teljesen objektíven a Körmend-Szombathely variánst tartották kívánatosnak. Ezt kellett ellensúlyozni a jó döntés meghozatalához.

A vasúti elszigeteltség feloldására, a kedvező térségfejlesztési hatásra és nem utolsó sorban az olcsóbb megvalósításra világított rá a tanulmányt készítő angliai vezető tervezőknél, akik felfigyeltek a nyomatékos érvelésére és ennek is tulajdoníthatóan hozták meg városunk számára kedvező döntésüket.

A város közlekedési struktúrájának, azon belül is a vasúti nyomvonalak fejlesztésében való közreműködéséért Dr. Zajzon Géza Zalaegerszegért díjat kapott 2016-ban.

 

Képgaléria:

Videógaléria:

Tartalom megosztása: