keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Hírek

Keresés a hírekben

2008 december 13 - szombat

Jó hírét vitték a városnak

Hét magánszemély és egy szervezet tevékenységét jutalmazta „Zalaegerszegért” díjjal a város közgyűlése. A testület 1993 óta adományoz elismerést azoknak, akik az oktatás, kultúra, sport, közigazgatás, tudomány, gazdaság, egészségügy, vagy egyéb területeken kimagasló eredményt nyújtanak.
bővebben
2008 december 12 - péntek

"Sport-szerű" ajándék

A „Mozdulj Egerszeg!” program keretében a városi óvodásokat és alsó tagozatosokat invitálták közösségi napra a sportcsarnokba. Az önkormányzat művelődési és sportosztálya ötödik alkalommal rendezte meg karácsony közeledtén ezt a napot. Óriáscsúszdák, ugráló várak és közös torna várta az aprónépet. Volt zenés bohóc műsor néhány bűvészmutatvány, ajándék szaloncukor és szörp.
bővebben
2008 december 12 - péntek

Szlovén művészek bemutatkozása

Az Apáczai ÁMK által útjára indított, a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány által támogatott Népek Kultúrája sorozat keretében december 11-én Szlovénia képviselői adtak ízelítőt hagyományaikból, művészetükből.
bővebben
2008 december 12 - péntek

Jelenléte maga a tanítás

Olvasógép, egyedi, csúszásgátlóval ellátott, állítható támlájú pad, gurulós szék áll az Öveges ÁMK 1. a osztályában, közel a tanári asztalhoz. A tulajdonos, akit e speciális felszerelés az iskola jóvoltából illeti, Györe Adrienn, aki látásfogyatékossággal él, de nem a budapesti intézetben szeretett volna tanulni, hanem a lakhelyéhez közel, ott, ahol óvodástársai is. A szülők kiharcolták ezt a jogot, az iskola kis hezitálás után pozitívan állt a kéréshez. Módosították az Alapító Okiratot a közgyűlés jóváhagyásával, a tanítók módszertani képzésen vettek részt, a „Kéz a kézben gyermekeinkért” alapítvány segítségével beszerezték a speciális eszközöket és nekivágtak szeptemberben a munkának. Az elmúlt hónapok tapasztalatairól beszélgettünk az érintettekkel.
bővebben
2008 december 12 - péntek

Öveges-délután a Ganz-Munkácsyban

A fizika tantárgy népszerűsítése és a kísérletezési kedv növelése érdekében a néhai népszerű fizikus, Öveges József professzor emléke előtt tisztelegve rendeztek immár ötödik alkalommal fizikai kísérleteket felvonultató versenyt általános iskolás korú diákoknak a zalaegerszegi Ganz-Munkácsy Szakközépiskolában.
bővebben
2008 december 12 - péntek

Kezdődhet a városközpont rehabilitációja

Öt újabb pályázatot nyilvánított kiemelt projektté múlt heti ülésén a kormány, ebből négy város-rehabilitációs pályázat, köztük a zalaegerszegié is. A program a történelmi belváros helyreállítását és egy tehermentesítő út megépítését foglalja magába. A fejlesztések összköltsége több mint 1,5 milliárd forint, a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programjából elnyert uniós támogatás közel 900 millió forint.
bővebben
2008 december 12 - péntek

A városháza hírei

Megüresedett szálláshelyek a Fiatal Családok Otthonában. Önkormányzati bérlakások költségelvű bérbeadása. Alkotói pályázat középiskolásoknak önarckép műfajban. A témákról bővebben tájékozódhatnak az alábbiakban.
bővebben
2008 december 10 - szerda

Húsz pont is volt már az előny

Zalakerámia ZTE – Soproni sÖrdögök 95-83 (24-17, 28-25, 17-19, 26-22) Magyar Kupa férfi kosárlabda-mérkőzés a legjobb 16 közé jutásért. Zalaegerszeg, 500 néző. Jv.: Forrai, Tóth K., Márton.
bővebben
2008 december 09 - kedd

Vásár a szeretet jegyében

Nem mindennapi zsibongás töltötte be az Öveges ÁMK folyosóit, első alkalommal rendeztek ugyanis jótékony céllal úgynevezett „Szeretet vásárt”. Az akció lényegéről Domján István igazgató elmondta: akárcsak a felnőttek, a gyerekek is szeretnek készülni a karácsonyra, nemcsak ajándékot kapni, hanem adni is.
bővebben
2008 december 09 - kedd

Szakmai konferencia az Eötvös-iskolában

Az Apáczai Kiadó és a Kertvárosi Általános Iskola Eötvös Székhelyiskolája közös rendezésében szakmai konferenciát tartottak a városban és a városkörnyéki intézményekben tanító pedagógusoknak. A házigazda iskola ezzel a szokásosnál nagyobb volumenű szakmai programjával is ünnepelte fennállása 30. évfordulóját. A rendezvény díszvendége és előadója Jókai Anna írónő volt, aki a pedagógus lelkéről beszélt a hallgatóságnak.
bővebben
2008 december 09 - kedd

Mikulás-kupa

A zalaegerszegi Landorhegyi Sportiskola és a ZTE FC közös rendezésében Mikulás-kupára várták a kisiskolásokat december 6-án a Kölcsey-gimnáziumba. Városunkat a Landorhegyi-iskola és a ZTE ifjú játékosai képviselték, de érkeztek csapatok többek között Körmendről, Nagykanizsáról, Kaposvárról, Zalaszentgrótról és a Dalnoki Akadémiáról.
bővebben
2008 december 08 - hétfő

Bontják a "cserepest"

Végnapjait éli a pózvai „cserepes”. Az 1920-ban készült, évekig pszichiátriai betegeknek otthont adó épületre már csak néhány, még álló fal emlékeztet. A ház bal oldala darabokban. Október elején kezdődött a nyolc éve életveszélyessé nyilvánított „cserepes” bontása. Dr. Csidei Irén főigazgató reményei szerint az év végéig befejeződnek a munkálatok.
bővebben
2008 december 08 - hétfő

Elsőként Zalában

Közvetlen háziorvosi beutalás, időpont-egyeztetés, sokszori sorban állás helyett az eredmények lekérdezése a központi adatbázisból, kevesebb papírmunka és adminisztráció. Dióhéjban ezek a legfontosabb előnyei annak az elektronikus rendszernek, melyet 2009 januárjától léptet életbe a Zala Megyei Kórház. Az országban egyedülálló kezdeményezéssel a háziorvosoknak és természetesen a betegeknek kíván kedvezni a kórház vezetése.
bővebben
2008 december 08 - hétfő

Főzőcskéző betörők

„Tapasztalható a közömbösség terjedése is. Megfigyelhető, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzete rosszabb, mint amit a valós helyzet önmagában indokolna. Sokszor jobban rombolja közérzetünket a társadalmi együttélés íratlan normáinak megszegése, a média által közvetített negatív jelenségek, események hatása, mint a konkrét bűncselekmények helyi alakulása.” – olvasható abban a Zalaegerszeg közbiztonságáról, bűnügyi helyzetéről készült tájékoztatóban, melyet Kámán János rendőr ezredes, városi kapitányságvezető készített, és amelyről több órán keresztül vitáztak a képviselők.
bővebben
2008 december 08 - hétfő

Takarékosan

A központi költségvetési tervezet négy variációjával találkoztak az országgyűlési képviselők az elmúlt hónapokban. Dr. Gyimesi Endre polgármester szerint az első még optimista volt, a második pesszimista, a harmadik a „nyomor-változat” jelzőt kapta, míg a negyediket, melyet végül elfogadott a parlamenti többség, katasztrofálisnak minősített az önkormányzatok szempontjából.
bővebben
2008 december 06 - szombat

Mikulásnapi ajándék

Zalakerámia ZTE – DEKE 111-65 (32-23, 26-14, 31-9, 22-19)NB I-es férfi kosárlabda-mérkőzés. Zalaegerszeg, 900 néző. Jv.: Kiss, Sabáli, Söjtöry.
bővebben
2008 december 06 - szombat

Igazi csapatként

Zala Volán ZTE – Szolnoki NKK 67-62 (26-20, 13-17, 17-15, 11-10) NB-I. női kosárlabda-mérkőzés. Zalaegerszeg, 200 néző. Jv.: dr. Páli, Téczely.
bővebben
2008 december 06 - szombat

Tartalékosan is pályacsúccsal

Neumarkt (olasz) – ZTK FMVas 0-8 (3548-3766) Bajnokok Ligája férfi teke-mérkőzés, Neumarkt (Olaszország).
bővebben
2008 december 06 - szombat

Mézcsodák Mikulás napján

Mátyás király és Mikulás „fűszerezte” az idei Kárpát-medencei Mézfesztivált, mely már ötödik alaklommal került megrendezésre a Keresztury Dezső ÁMK és a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete szervezésében.
bővebben
2008 december 06 - szombat

Sportolási lehetőség 300 fiatalnak

A megyeházán tartotta évi küldöttközgyűlését a Zalaszám Zalaegerszegi Atlétikai Club. Dr. Zumbok Ferenc tiszteletbeli elnök köszöntő szavai után Tóth Zoltán terjesztette a küldöttek elé a napirendet. Majd Szakály István ügyvezetô számolt be a klub ez évi tevékenységérôl, a felügyelő-bizottság jelentését pedig Ekler László ismertette.
bővebben
2008 december 05 - péntek

Önarcképeket várnak

A zalaegerszegi Keresztury ÁMK Gönczi Galériája művészeti képzésben résztvevő középiskolások számára pályázatot hirdet önarckép témában.
bővebben
2008 december 05 - péntek

Francia diákok a Ganz-Munkácsyban

Francia végzős autószerelő diákok töltöttek egy hónapos szakmai gyakorlatot Zalaegerszegen, a Ganz-Munkácsy Szakközépiskolával partnerségben. A Le Mans-i és a helyi iskola diákjainak a Leonardo Mobilitas program keretében immár harmadik alkalommal nyílt lehetősége a csereprogramra. A tíz vendégdiák helyi márkaszervizekben dolgozott, szabadidejükben pedig Zala és a környező megyék nevezetességeivel ismerkedtek, nem utolsó sorban baráti kapcsolatokra tettek szert az itteni diákokkal.
bővebben
2008 december 04 - csütörtök

Állásbörze megváltozott munkaképességűeknek

Rehabilitációs állásbörzét és információs napot szervezett a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Zalaegerszegi Kirendeltsége. A rendezvényen 23 foglalkoztató kínált közel 100 álláslehetőséget megváltozott munkaképességűeknek. Kerestek egyebek mellett lakatosokat, hegesztőket, takarítókat, nyomdai munkásokat, adminisztrátorokat, kisegítőket, de üzletkötői, portás és vagyonőri állást is kínáltak a megjelenteknek.
bővebben
2008 december 03 - szerda

Tarka lepke, kis mese

December első napján Tarka lepke, kis mese címmel vers- és prózamondóversenyre várták az Apáczai ÁMK-ba a városi és városkörnyéki 3-6. osztályos diákokat. Az immár tizedik alkalommal megrendezett megmérettetésen 20 iskola 40 tanulója vett részt szabadon választott mű előadásával. Az évfolyamonkénti értékelést Czegő Teréz, a Hevesi Sándor Színház művésznője vezette pedagógusokból álló zsűri végezte.
bővebben
2008 december 02 - kedd

Kamerákat az autóbusz-állomásra

Az önkormányzat oktatási és ifjúsági bizottságának elnöke, Balaicz Zoltán a decemberi bizottsági ülésen javasolni fogja, hogy átcsoportosítással biztosítsanak félmillió forintot a zalaegerszegi autóbusz-állomás kamerarendszerének kiépítésére. A térség önkormányzati képviselője azután döntött így, hogy több újságban is megjelent „etnikai alapon szerveződő, tizenévesekből verbuválódott, erőszakoskodó csoportok tartják rettegésben a megyeszékhelyen tanuló fiatalokat” a buszállomáson.
bővebben
2008 december 02 - kedd

Utánpótlás-nevelés a Petőfi Székhelyiskolában

A Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a ZTE FC Zrt. együttműködési megállapodást kötöttek egymással, melynek keretében a 2009/2010-es tanévtől a labdarúgó-utánpótlásnevelés immár iskolai keretek között folyik a Petőfi Sándor Székhelyiskolában.
bővebben
2008 december 01 - hétfő

A várt különbséggel

Z. Csuti Hydrcomp SK – BEAC 9,5-2,5
NB-I. sakk csapatbajnoki mérkőzés, Zalaegerszeg.
bővebben
2008 november 29 - szombat

Nem voltunk egy súlycsoportban

Albacomp – Zalakerámia ZTE 113-70 (27-17, 34-21, 27-17, 25-15) NB-I. férfi kosárlabda-mérkőzés. Székesfehérvár, 2.000 néző. Jv.: Pálla, Benczúr, Tóth K.
bővebben
2008 november 29 - szombat

Szoros vereség a rangadón

Szegedi TK – ZTK FMVas 5:3 (3727-3703)
Szuper Liga férfi teke-mérkőzés, Szeged.
bővebben
2008 november 28 - péntek

Az ünnep fénye a belvárosban

Tízméteres ezüstfenyőt állítottak fel a múlt héten a polgármesteri hivatal előtt. A mindenki karácsonyfáját a 90-es évek óta csodálhatják a zalaegerszegiek, az idei Ságodból érkezett. A fa kinőtte a családi ház kertjét, leárnyékolta a házat, ezért is ajánlották fel a tulajdonosok a városnak.
bővebben