keresés a weboldalon

Dr. Kostyál László

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkZalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2017

Dr. Kostyál László

művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgató-helyettese, főmuzeológus

Dr. Kostyál László 1962. január 25-én született Budapesten. A Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett művészettörténész és régész diplomát 1986-ban. 1985 óta példás intézményhűséggel a Göcseji Múzeum művészettörténésze, muzeológusa, 2005-től főmuzeológusa.

1994-ben négy hetes ösztöndíjat kapott a bécsi Collegium Hungaricumtól, a Zala megyei barokk művészet ausztriai vonatkozásainak kutatására, melynek köszönhetően elkészült Dorffmaister Zalában című doktori dolgozata. A neves templomfestő életének, művészetének máig ő a legteljesebb feltárója.

Nagy szaktudással végzett múzeumi munkája mellett 1993 és 2000 között az Ady Endre Általános Iskola és Gimnáziumban, valamint 2000-től 2001-ig a Veszprémi Egyetem Agrártudományi Karának felsőfokú idegenforgalmi szakmenedzser képzésén tanított óraadóként művészettörténetet.

1992 óta a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese, 2020 óta pedig igazgatója.

Szakmai fejlődését mindig kiemelten fontosnak tartó emberként 2014-ben az ELTE BTK Művészettörténet Doktori Iskolájában PhD tudományos fokozatot szerzett. Disszertációját Kisfaludi Strobl Zsigmond életéből és művészetéből írta. Emellett nemcsak megtervezte a kiváló szobrászművész megújult állandó kiállítását, de elkészítette az alkotó igényes és tartalmas monográfiáját is.

A számos, nevéhez köthető tárlat rendezése-megnyitása mellett kiterjedt publikációs tevékenységet is folytat. Önálló és társszerzőként jegyzett kötetei, tanulmányai közül kiemelkednek a történeti Zalához kötődő művészekről – Dorffmaisterről és Kisfaludi Stroblról szólókon túl a Johann Ignaz Cimbalról, Németh Jánosról, Király Ferencről, Göntér Endréről és másokról – írottak.

Munkáját a vármegye mellett a város is megbecsülte, hiszen 1996-ban elnyerte Zalaegerszeg Kulturális Nívódíját.

Dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatója 2017-ben Zalaegerszegért Díjban részesült.

Képgaléria:

Videógaléria:

Tartalom megosztása: