keresés a weboldalon

Kiss Gábor

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkPRO-URBE Zalaegerszeg díjasok

Kiss Gábor

a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár volt igazgatója

Több évtizedes, magas színvonalú, példaértékű könyvtárvezetői tevékenységéért, a könyvtár és a könyvtári rendszer modernizálásában vállalt kiemelkedő munkájáért, valamint a kulturális életben és a várostörténet kutatásában, népszerűsítésében betöltött meghatározó, közösségfejlesztő szerepének elismeréseként 2021-ben Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címet kapott.

Kiss Gábor 1957-ben született Zamárdiban. Erősáramú épületvillamossági szakközépiskolában érettségizett, ezt követően az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem-könyvtár szakon szerzett diplomát.

1982 óta a Zala megyei – jelenlegi nevén Deák Ferenc Megyei Könyvtár – munkatársa. 1989-ig a helytörténeti gyűjteményben dolgozott, tájékoztató és feltáró munkát végzett, bibliográfiákat és más történeti műveket szerkesztett. 1989 és ’92 között a könyvtár felnőtt olvasószolgálatát vezette – ekkor kezdődött a számítógépes kölcsönzés, bevezették az első online tájékoztató szolgáltatásokat, illetve megkezdték az önkormányzati könyvtári rendszer kiépítését.

Könyvtári munkája mellett Kiss Gábor az 1990-es önkormányzati választáson, mint kertvárosi jelölt indult és meg is nyerte a körzetét. A kampányban az „élhető városra” helyezték a hangsúlyt, jobbá szerették volna tenni a dolgokat. Akkoriban a Kertváros még egy alakulóban lévő városrésznek számított, amely fejlesztésre szorult.

1992 óta a könyvtár igazgatója, pályafutása során munkatársaival együtt nagyon sokat dolgoztak a könyvtár és a szolgáltatások modernizálásán. 1992 és ’95 között nagyszabású épület rekonstrukciót hajtottak végre, egyesítették a felnőtt és a gyermekkönyvtárat.

1995-től üzemel a könyvtárban a NIIF Zalaegerszegi HBONE-központja, mely 8 további közgyűjteményt szolgál ki internetkapcsolattal. 2000-től hozzáférhetővé tették a világhálón a teljes elektronikus katalógust, és számos közérdekű adatbázist, melyeket folyamatosan építenek. 2005-ben kezdték meg a könyvtári szolgáltatások kistérségi együttműködésben történő biztosításának megszervezését, jelenleg 3 kistérségben, 31 településen van szolgáltató könyvtár.

Igazgatói munkája mellett folyamatosan kutat és publikál is, részben könyvtárszakmai, részben történettudományi területen. Bejegyzett könyvtári szakértői engedéllyel rendelkezik, 2002 óta Zala vármegye vezető könyvtári szakfelügyelőjeként tevékenykedik.

Résztvevője a szakmai közéletnek is, 1982-ben lépett be a Magyar Könyvtárosok Egyesületébe. A ’80-as években a Zala Megyei Szervezet titkára, illetve az egyesület ellenőrző bizottságának tagja volt. 1992 és 2001 között pedig a Zala Megyei Szervezet elnöki tisztjét töltötte be, majd a Tanács tagja lett.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség (továbbiakban: IKSZ) munkájába igazgatóvá választották, ezek után kapcsolódott be, így 1994 és 2002 között a Megyei Könyvtári Tagozat képviselője volt. 1999-től 2007-ig pedig az IKSZ alelnöki tisztjét is betöltötte. Jelenleg a Magyar Könyvtárosok Egyesületének egyik alelnöke.

Kiss Gábor főkönyvtáros, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója 2024-ben magas szintű állami kitüntetésben részesült, Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át.

Képgaléria:

Videógaléria:

Interjú a Pro Urbe díjas Kiss Gáborral

Tartalom megosztása: