keresés a weboldalon

Szakály István

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkPRO-URBE Zalaegerszeg díjasok

Szakály István

egykori válogatott atléta, a Zalaszám ZAC volt ügyvezetője

Szakály István 1947. június 8-án született Zalaegerszegen.
Szülei jól menő fűszer-csemege üzletet működtettek egészen 1950-ig, míg a magántulajdont nem államosították.
1950 és 1955 között kényszer-összeköltöztetés miatt családja együtt lakott az Európa-bajnok Rozsnyói Sándor családjával. A sport onnantól kezdve Szakály István életének része lett. Sportolói pályafutását labdarúgóként kezdte a ZTE csapataiban, majd 18 éves korától váltott az atlétikára. Kauzli József edző csábította át atlétának, aki megtanította neki a helyes futótechnikát, valamint küzdelemre, a győzelem és a vereség feldolgozására nevelte. Többek között miatta utasította vissza a fővárosi klubok ajánlatait.
Többször az utánpótlás és kétszer a felnőtt válogatott tagjaként képviselte hazánkat a rövidtávfutó versenyszámokban. A 4×400 m-es váltóval országos utánpótláscsúcsot is tartottak.

Eközben jeles eredménnyel végezte az általános iskolát, majd a Zrínyi-gimnáziumot is. A Pécsi Tanárképző Főiskolán magyar irodalom és orosz nyelvtanári diplomát szerzett, valamint elvégezte a Testnevelési Főiskola atlétikai edző szakát is.

Szakály István Zala megye 1969. évi legjobb sportolója címét is elnyerte. Fő számai a 100, 200 és 400 méteres síkfutás voltak. Zalaegerszegről, zalai színekben az első felnőtt válogatott sportoló volt, összesen 6 egyetemi és főiskolai bajnoki címmel. Achilles-ín sérülése, melyet akkor nem tudtak kezelni és meggyógyítani véget vetett sportolói karrierjének.

Sportolói pályafutása befejezése után edzői tevékenységet végzett a tanítás mellett, majd a megalakuló Zalaegerszegi Sportiskola atlétikai szakág vezetője lett.
Munkákáját a ZTE atlétikai szakosztályánál folytatta, több tanítványa szerepelt a korosztályos válogatottakban, Ifjúsági Barátság Versenyen és Junior Európa Bajnokságon.
A későbbi olimpiai és világbajnoki döntős, fedett pályás Európa Bajnok gátfutó, Bakos György nevelőedzője volt 4 évig.
A szakosztály vezetőedzői posztja mellett dolgozott az egyesület elnökhelyetteseként is, majd

ZTE kötelékéből kiválva megalakították a Zalaegerszegi Atlétikai Clubot (ZAC), onnantól kezdve a pedig a neve egybeforrt a klubéval és az atlétikával. Sportmenedzseri tapasztalatait mások is igyekeztek kihasználni, például a ZTE FC marketingvezetője is volt.

1992-től a ZAC ügyvezetője lett, társadalmi munkásságát tekintve 20 évig volt a Zala Megyei Atlétikai Szövetség elnöke, egy ciklusban a Zala Megyei Sportszövetségek Egyesülését is irányította elnökként.
A Zalaegerszegi Atlétikai Club adta Zalaegerszeg első olimpikonját, azóta további 4 olimpián volt ZAC versenyző, több száz országos bajnokságot nyertek a sportolóik, és valamennyi korosztályos világversenyen szerepeltek atlétáik. Az egyesület 16 mellékállású edzővel 400 fiatal sportolását biztosítja, és a felnőttek részére külön szabadidősportos szakosztályt működtet.

Fő műve tehát a zalaegerszegi atlétika és annak életben tartása.

 

Zalaegerszeg MJV Közgyűlése 1995-ben „Zalaegerszegért” díjat adományozott részére, ennek hatására létrehozta saját nevével fémjelzett alapítványát. A Szakály István-díj eredendően az egerszegi atlétikai élet olyan tanulói számára kínált támogatást, akik felsőfokú tanulmányaik mellett maradtak a sportág kötelékében.

A klub irányításában, az anyagi háttér megteremtésében, az évente 1–2 országos és tíz régiós verseny megszervezésében elévülhetetlen érdemeket szerző Szakály István 2017-ben megkapta Zalaegerszeg város Pro Urbe díját.
Ekkor terjesztették ki a jutalmazottak körét a sportág iránt elkötelezett, és azt a háttérből társadalmi munkában segítők részére is.

A díjazott 2023-ban adta át a stafétát, a ZAC elnöki tisztségét Kozáry Ágnes egykori atlétának.
Azóta pedig a ZAC tiszteletbeli elnöke, és alapítványa révén továbbra is a klub fontos támogatója.

 

 

Képgaléria:

Videógaléria:

Személyi változásokat jelentett be a Zalaszám-Zalaegerszegi Atlétikai Club. A ZAC elnöksége rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy 2020-tól az elnöki teendőket a jövőben Szakály István látja el, az ügyvezető Bella Attila lesz, míg a felügyelőbizottság elnökének Kustán Róbertet választották:

2022-ben is kihirdette a díjazottokat a Szakály István Sportalapítvány:

Tartalom megosztása: