keresés a weboldalon

Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István (korábbi Dimitrov) Technikum

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkPRO-URBE Zalaegerszeg díjasok

Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István (korábbi Dimitrov) Technikum

1969-ben Zalaegerszeg és az építőipar fejlődése szükségessé tette egy új, önálló iskola létrehozását, mely az Építőipari Szakközépiskola nevet kapta.  Új típusú, technikumi modellű osztályokat indítottak el a régiek mellett, így 11 tanulócsoporttal, 300 diákkal kezdődött az első tanév.

Az iskola fő céljai teljesültek, sikeres volt a beiskolázás. A Zala Megyei Állami Építőipari Vállalattal is szerződést kötöttek, azzal a céllal, hogy a tanulók termékeit (kéményajtókat, szegélylapokat, villámhárító betontuskókat, csőbilincseket, tűzcsapszekrényt) a cégnek értékesítsék. Az épületet raktárral, laborhelyiséggel bővítették.
Hamarosan megindult a levelező oktatás is.

Az intézmény 1972-ben nagyszabású ünnepségsorozat keretében vette fel a Dimitrov nevet.

Az iskola érdemei közé sorolható a felnőttoktatás felfutása, a levelező tagozaton tanuló hallgatók létszáma folyamatosan növekedett.
A 80-as években számos országos versenyen elért kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhettek.
Az oktatásban a felzárkóztató tevékenység és a tehetséggondozás is a főbb feladatok közé tartozott, de a 80-as évek második felében megkezdődött a technikusképzést bevezető műszaki szakközépiskolás oktatás.

1991-ben az oktatási intézmény felvette Széchenyi István nevét, így az új neve: Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola lett. Az egy hétig tartó Széchenyi Napok rendezvénysorozat végén emléktáblát avattak az aulában.

A megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően gimnáziumi osztályt indítottak, a 90-es évek végén elkezdődött a mestervizsgáztatás. Az évezredfordulóra számos fejlesztés valósult meg, építész mérőlabor is épült.

A Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola az országos középiskolák rangsorában a 40. helyet foglalta el, a képzés színvonala kiváló minősítésű volt.

A 2000-es évek is a fejlesztés és a szakmai fejlődés jegyében teltek. Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen, a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen, a SkillsHungary és a Worldskills versenyen Abu Dhabiban, majd az oroszországi Kazanyban kiváló eredmények születtek.

Offner Márton megnyerte a SkillsHungary nemzeti döntőjét, ezzel jogot szerzett a 2022. évi WordSkills versenyen való indulásra, melyen 2023-ban ezüstérmet szerzett.

Vörös Balázs megnyerte az EuroSkills nemzeti válogatóját épületgépészet szakmában, így ő képviselhette Magyarországot Petersburgban, az EuroSkills 2023-as döntőjén.

Időközben az iskola épülete is korszerűsödött, elkezdődött a külső hőszigetelés modernizációja és gépészeti felújítása.

Az intézmény széleskörű és színvonalas képzési kínálata, a tehetséggondozásra fektetett hangsúly kiemelkedő az ország technikumai között.
A Széchenyi István Technikumot választók létszáma az utóbbi tanévekben folyamatosan nőtt, a technikum a felnőttek szakmai oktatásában résztvevőkkel együtt több, mint 550 fős közösség otthona.

A létszámemelkedés elsősorban a magas szintű oktatásnak, elkötelezett oktatóknak, a hangsúlyos pályaorientációnak, a gazdag tanulói programlehetőségnek köszönhető.

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikumának tantestülete példaértékű, magas színvonalú munkájával hozzájárult Zalaegerszeg város közösségi életének fejlődéséhez, ezért méltán kaphatta meg 2024-ben a Pro Urbe-díjat.

Képgaléria:

Videógaléria:

Tartalom megosztása: