keresés a weboldalon

Delacasse Lászlóné

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkZalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2018

Delacasse Lászlóné

nyugállományba vonult rajz-, biológia és énektanár, az egykori Zalaegerszegi Városi Fiúkórus művészeti vezetője

Delacasse Lászlóné Bencze Erzsébet néven született 1947-ben, Zalaegerszegen, azóta itt él és alkot, szakmai pályafutása is a szülővárosához kötődik.
A Zrínyi Miklós Gimnáziumban érettségizett, majd a Kirakatrendező és Dekoratőr Szakképző Iskola elvégzése után néhány hónapig kiállítás rendezőként helyezkedett el Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban.

Ezt követően rövidesen hazatért szülővárosába és férjhez ment, házasságából 2 gyermek született, akik 5 fiú unokával ajándékozták meg.

Időközben rajz-biológia és énektanári diplomát szerzett a pécsi és a szombathelyi tanárképző főiskolán. Végzettségeinek megfelelően nyugdíjba vonulásáig mint kirakatrendező, dekoratőr, rajz-biológia-, és énektanár dolgozott.

Három művészeti ágnak is hódolt: a zenének, képzőművészetnek – ezen belül az üvegfestészetnek – és a költészetnek.

Pedagógiai munkáját és folyamatos alkotó tevékenységét Művelődési Miniszteri Dicsérettel ismerték el 1990-ben. Hivatása első eredményeit a kórusművészetben érte el, többek között a kétszeres Nívó-díjat és arany-minősítést kiérdemelt Zalaegerszegi Város Fiúkórus alapító karnagyaként 1991 és 1999 között. Ebben az időszakban volt a Hevesi Sándor Színház énektanára, korrepetitora.

Karvezetői munkája elismeréseként a fiúkórus 5 éves jubileumi hangversenyén, 1996-ban Dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg város akkori polgármestere Díszoklevelet adományozott a Zalaegerszegi Városi Fiúkórusnak és alapító karnagynak a város zenei életében betöltött szerepéért, valamint a város kulturális életének fellendítéséért.

Betegsége miatt több mint 2 évtizede nyugdíjba kényszerült, a karmesteri „pálcát” az ecset és toll váltotta fel. A fiúkórus éléről történt távozása után, 1997-ben a ZMJV Közgyűlése Művelődési Bizottságának nevében Horváth László elnök írásbeli elismerését és köszönetét fejezte ki a város kulturális életének fejlesztésében végzett ”elévülhetetlen érdemeiért”.

A fiúkórus karnagy híján 1999-ben ugyan megszűnt, de közülük néhányan a Zalaegerszegi Vegyeskarban – ahol 6 évig maga is tag volt – folytatták az éneklést, és többen választották a zenei pályát. Az egykori kóristafiúkkal a kapcsolattartás továbbra is fennmaradt, s a kerek jubileumok alkalmával találkoznak. Nem lankadt elhivatottsága sem, mert kezdeményezésére 2001. október 27-én megalakult a Zalaegerszegi Jubileumi Férfikar.

Nyilvános bemutatkozásuk a fiúkórus megalakulásának 20 és 25 éves jubileuma alkalmával a Vegyeskar 2011, 2016-os karácsonyi koncertjein történt nagy sikerrel.

Gyermekkora óta ír verseket. Az utóbbi évtizedben D. Bencze Erzsébet írói néven folyamatosan jelennek meg versei és egyéb alkotásai különböző folyóiratokban, művészeti antológiákban, online irodalmi portálokon. 2012 óta a Krúdy Gyula Irodalmi Kör pártoló tagja.
Személyes sorstragédiái még inkább felerősítették benne a csendesebb műfajok iránti érdeklődést, a versírási hajlamot, ami azóta – a festészet mellett – alkotói tevékenysége középpontjába került.

Életét a művészetek iránti vonzódás, alázat és elkötelezettség határozta meg, ami egyúttal megteremtette számára az önkifejezés lehetőségét. A talentumokkal való gazdálkodás több művészeti ágban nem kis feladat, nagyobb felelősséget követel. Az alkotás csakis emberi közegben nyerhet értelmet, ebből következik, hogy a produktumot nem tartogathatta kizárólag magának.
Minden alkotói tevékenységet szívből, tűzzel végez, ezáltal képes elhitetni környezetével, hogy mindez nem csupán neki öröm, hanem általa másokat is élményhez juttat.

Első önálló kiállításának 2005-ben a Zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóterem biztosított otthont. Azóta a Zalaegerszegi VITRIN Kortárs Képzőművészeti Egyesület tagjaként több csoportos, valamint önálló kiállításon szerepeltek alkotásai.

Önálló kiállításai:

Színek és fények (Zalaegerszeg, Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, 2005)
Szemem tükrében I. (Zalaegerszeg, Buday Art Galéria, 2007)
Szemem tükrében II. (Győrújbarát, Civilház, 2008)

Csoportos kiállítások:

Zalaegerszeg, MMIK – „Amatőr Artium” XIX. Országos Képző-és Iparművészeti Tárlat Zala megyei kiállítása (2005)
Zalaegerszeg, MMIK – Zalai Művészeti Fesztivál (2005)
Budapest, Olof Palme Ház – „Amatőr Artium” XIX. Országos Képző-és Iparművészeti Tárlat,
Esszencia Kiállítás (2005)
Zalaegerszeg, Hevesi Sándor Színház galériája – Zalaegerszegi VITRIN Kortárs Képzőművészeti Egyesület (2008)
Zalaegerszeg, Hevesi Sándor Színház galériája – Zalaegerszegi VITRIN Kortárs Képzőművészeti Egyesület (2009)
Nagykanizsa, Hevesi Sándor Művelődési Ház – „Amatőr Artium” XX. Országos Képző-és Iparművészeti Tárlat Zala Megyei Kiállítása (2009)

Delacasse Lászlóné a város művészeti, kulturális és szociális szolgálatában végzett példaértékű tevékenysége révén 2018-ban Zalaegerszegért díjban részesült.

Képgaléria:

Videógaléria:

Tartalom megosztása: