keresés a weboldalon

Alsójánkahegyi Kulturális Egyesület

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkZalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2018

Alsójánkahegyi Kulturális Egyesület

A 2004-ben alakult egyesület célja az Alsójánkahegyi településrész kulturális és közösségi életének szervezése.
Az egyesületi alapszabályban elfogadott célok megvalósítása érdekében szervezett tevékenységek köre nagyon sokrétű.
Magában foglalja a közösségi programok, előadások, illetve ünnepségek szervezését, lebonyolítását.
A településrész kulturális értékeink ápolása, gazdagítása, bemutatása, illetve a kulturális értékek létrehozása mellett elősegíteni kívánja a helyi közösségek, csoportok alakulását.
Az egyesület igyekszik összefogni a településrészen élő és alkotó népművészeket, a műkedvelő alkotók számára bemutatkozási lehetőség biztosít.
A különböző korosztályok számára tartalmas és sokszínű szabadidős tevékenységeket szervez
Céljuk a hagyományteremtés, hagyományápolás, a környezetkultúra fejlesztése, a településrész természeti környezetének megőrzése.
Az egyesület együttműködik a településrész nevelési, oktatási intézményeivel, településrészi önkormányzattal a célok megvalósítása érdekében.
Az egyesületi célok és feladatok ellátásához sok segítséget kap és kapott az Egyesület tagságától. Az Egyesület taglétszáma az évek során megközelítően 60 főre gyarapodott, életkori összetétele vegyes képet mutat.

Az Egyesület a fennállása óta szervez, időközben már hagyományossá váló programokat. Például farsangi bál, májusfa állítás és kitáncolás, Márton nap, közös karácsonyfa díszítés az Orsolya téren, valamint Karácsonyi ünnepséget is tart a közösség.
Különböző előadásokat is szerveznek, úti élménybeszámolóknak is teret adnak, a közösség hallhatott már érdekességeket például Erdélyről, az El Camino zarándok útról, vagy éppen a Szentföldi zarándoklatról. Emellett kertészeti, illetve orvosi előadásokat is tartanak, a közösség hasznos tanácsokat kaphat az egészséges életmód, illetve táplálkozás terén. A népi kultúrával ismerkedve népzenei előadásoknak, illetve népi mesterség bemutatóknak (fafaragás, tojásfestés, gyöngyfűzés) is a részesei lehetnek.
A kulturális előadásokat, – mint például: Deák Ferenc est, Wass Albert est – is előnyben részesítik. Kikapcsolódásként pedig kirándulásokat szerveznek a tagság részére.

Részt vesznek a Településrészi Önkormányzat programjaiban, például az Alsójánkahegyi Szüretköszöntő Fesztiválon, az Alsójánkahegyi Sör-virsli és Hagymásbab Fesztiválon, az Idősek Napján, az Egészségügyi napon, illetve a Disznótoros vacsorán.
A környezet szépítésben is aktív szerepet vállalnak, úgy mint az Orsolya tér rendezése, az óvoda kerítésének festése, illetve faültetés, virágosítás a településrészen.
Az Egyesület kapcsolatban áll a városban működő más civil szervezetekkel, melynek köszönhetően az általuk szervezett programokra az egyesület is meghívást kap.
Állandó résztvevői a Prószafesztiválnak és az Aquaparkban szervezett jótékonysági napnak, valamint a Vadpörkölt főzőversenynek.
Az egyesület célja a településrész lakóinak megmozdítása, ösztönzése, hogy minél több általuk kínált programban, rendezvényen aktívan részt vegyenek.

Az egyesület hosszú ideje példamutató tevékenységet folytat a helyi kultúra és közösségi élet szervezése terén, programjaikkal, rendezvényeikkel maradandót alkotnak.
Ezen érdemeik elismeréséül 2018-ban Zalaegerszegért díjban részesültek.

Képgaléria:

Videógaléria:

Tartalom megosztása: