keresés a weboldalon

Décsy-Paál Enikő

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkZalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2018

Décsy-Paál Enikő

zenetanár, a Canterina Kamarakórus karnagya

Décsy-Paál Enikő kivételes tehetsége, zenetudása, kreativitása, karnagyi képessége és zeneszeretete szakmai alázattal, önzetlen gondolkodással párosul. Munkája meghatározó szerepet tölt be Zalaegerszeg zenei kultúrájának ápolásában, fejlesztésében.

A Canterina kamarakórus, – amelyet 2002-től a mai napig  Décsy-Paál Enikő irányít – hazai és országhatáron átívelő ismertségének kiszélesítésében, a kétszeres hangversenykórus minősítés elnyerésében elévülhetetlen érdemeket szerzett.

A Canterina Kamarakórus 1994-ben részt vett egy nemzetközi kórusversenyen is Goriziában, valamint vendégszerepeltek Kuselban is. Több külföldi szereplésre is hívták az énekegyüttest az évek során, mint Grazba, Szlovéniába, Marosvásárhelyre. 2010-ben szerepeltek az olaszországi Penna Sant’Andrea-ban megrendezett Nemzetközi Folklórfesztiválon is. 2015-ben nagy sikert arató hangversenyt adtak Rómában is. 2019-ben is visszatért a kórus Olaszországba, hiszen Roseto város Ars Vocalis kórusának meghívására két alkalommal is koncertezhettek.

2022. december 22-én pedig Velkey Péter, a polgármesteri hivatal kultúráért felelős korábbi osztályvezetője, tanácsadója kezdeményezésére, hagyományteremtő céllal a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekarral együtt az Arany Bárány télikertjében karácsonyi koncertet adtak. A koncerten többek között felcsendült Corelli Karácsonyi Concerto Grosso című kompozíciója, Szokolay Sándor Magyar karácsony című zeneműve, illetve Brahms 13. zsoltára. Az együtteseket Décsy-Paál Enikő és Sándor János karnagy vezényelte.

A nőikar eredeti célkitűzéseit szem előtt tartva, munkájával elősegíti a társadalom zenei fejlődését, a népzenei és komolyzenei kultúra megismerését, meghatározó szerepet töltve be Zalaegerszeg zenei kultúrájának ápolásában.

Décsy-Paál Enikő szakmai teljesítménye abban is megmutatkozik, hogy igényes, technikailag nehéz művek bemutatására ösztönzi a kórust, mellyel biztosítja a tagok folyamatos egyéni fejlődését, emeli a kamarakórus nívóját, szakmai megítélését, koncert látogatottságát.

Szakmai igényességén túl közösség összetartó ereje is figyelemre méltó. Nyitott, kedves határozott személyisége garancia az önkéntes alapon működő kórus hosszútávú működésére.

Külső segítőként közreműködik a kórust működtető egyesület munkájában, szívén viseli és minden eszközzel segíti a szakmai programok, hazai és külföldi szereplések megvalósulását, részt vesz a szervezési feladatokban.

Nyitott minden kulturális kezdeményezésre, különös tekintettel a városi ünnepségeken, jótékonysági rendezvényeken, művészeti programokon való részvételre, együttműködve más helyi szakmai és egyéb szervezetekkel, együttesekkel.

Alázattal végzett, lelkiismeretes munkáját 2018-ban Zalaegerszegért-díjjal ismerték el.

Iskolai végzettségei:

  • Zeneművészeti Szakközépiskola Veszprém
  • Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézete Pécs: zeneelmélet, szolfézs tanár, karvezető képesítés, 1999
  • JPTE Művészeti Kar Pécs: zongoratanár, kamaraművész diploma, 2004
  • Szegedi Tudományegyetem Bölcsésztudományi Kar: „minőségbiztosítási szakértő” minősítés

Munkahelyei:

  • Főiskolai tanulmányai mellett a pécsi Liszt F. Zeneiskolában továbbképzősöknek szolfézst és zeneelméletet oktatott.
  • Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészetoktatási Intézmény: zongora, szolfézs tanár 1999-től
  • Szent Cecília Zeneiskola Nagykanizsa: óraadó zenetanár 1999-2003.
  • Deák F. Szakközépiskola Zalaegerszeg: óraadó ének-zene oktató és iskolakórus vezető 2002-2004.

Mellékfoglalkozás:

  • Zalaegerszegi Evangélikus Gyülekezet kántora 1999-től
  • Zalaistvándi Evangélikus Gyülekezet helyettesítő kántora

Képgaléria:

Videógaléria:

 

Tartalom megosztása: