keresés a weboldalon

Horváth László

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkZalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2018

Horváth László

erdésztechnikus, kerületvezető erdész

Horváth László 1955. július 19-én született Miskolcon, s szüleivel 1967-ben költöztek Zalaegerszegre.
Édesapja, nagyapja és testvére is erdész, erdőmérnök volt.
A családi hagyomány és az erdő szeretete vezérelte, hogy ő is az erdész szakmát választotta.

Az érettségi után Szegeden az Erdészeti Technikumban végzett, majd a Zalacsányi Erdészetnél kezdett dolgozni, mint beosztott erdész.
1981. szeptemberben nevezték ki a Csácsi kerületbe kerületvezető erdésznek, egyben ekkor vette át az arborétum vezetését is.
Munkája során fejlődött, megújult és átalakult az arborétum. A jegenyefenyő kísérleti terület munkálatait ő fejezte be és a folyamatos közjóléti fejlesztések kivitelezését mintaszerűen megoldotta.
Aktív évei alatt az arborétumot állandóan példás rendben tartotta, amelynek híre a látogatók örömére a megyénken kívül is elterjedt.

Az arborétum területén található változatos erdei élőhelyen a jelenlegi természet közeli állapotok fenntartása, az ott lévő természeti értékek megőrzése, a kialakított növényrendszertannak hosszú távú fenntartása és a lakosság pihenését, kikapcsolódását szolgáló helyszín biztosítása volt a fő feladata.
Kerületét súlyosan érintette a 2003-2006 közötti bükk pusztulás, mely során az elpusztult nagy mennyiségű faanyag letermelését mintaszerűen oldotta meg.
Még ennél is nagyobb munka volt az elpusztult erdők felújítása, amit hosszú évek munkájával eredményesen elvégzett.
Ma már mindenütt természetes úton felújított fiatal erdők jelzik munkáját. A bükk pusztulás okának felderítése kapcsán a kutatómunkába aktívan részt vett, s segítette a Soproni Egyetem ez irányú tevékenységét.
Kiemelkedő munkabírásával, erdő- és szakmaszeretetével hozzájárult a gyűjtemény bővítéséhez. A fajok összeválogatásával az esztétikai szempontokat is figyelembe vette.

Segítette a „Fut a Csács” és a különböző sportnapok lebonyolítását.
Munkájának része volt a Zalaegerszegi iskolák diákjainak fogadása, az arborétum és a természetközeli erdőgazdálkodás bemutatása, amivel hozzájárult a fiatalok környezetbarát, környezettudatos szemléletének kialakításához.

Zalaegerszeg egyik legszebb és legértékesebb természeti értékének létrehozásában tevékenyen közreműködött, s ezzel öregbítette a város hírnevét is.

Ezen érdemeit a városvezetés 2018-ban Zalaegerszegért díjjal jutalmazta.

Képgaléria:

Videógaléria:

Tartalom megosztása: