keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Hírek

Keresés a hírekben

2010 június 24 - csütörtök

Közhasznúsági jelentés

A „ZALAEGERSZEGI NAPSUGÁR ALAPÍTVÁNY”

2009. ÉVI

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE

bővebben
2010 június 22 - kedd

Köszönet

A Pénzügyi és Számviteli Főiskola Diáksport Egyesülete megköszöni támogatóinak a 26.343.- Ft SZJA 1%-ának felajánlását. A 26.343.- Ft-ot a DSE mérkőzéseinek lebonyolítására fordította.
bővebben
2010 június 22 - kedd

Az alkohol veszélyei

Nyáron tömkelegével várják a fiatalokat szabadtéri szórakozóhelyek, fesztiválok, tengerparti partyk, beach bulik. Így a nyár sok fiatalnak a féktelen bulizásról szól. Nincs suli, nincs semmi gond, a lényeg, hogy együtt legyen a baráti társaság. A hely nem számít, csak legyen elég csaj, pasi, zene és persze pia… Még több tudnivaló az alábbi linken olvasható.
bővebben
2010 június 22 - kedd

Mit kell tudni a bűncselekmények áldozatainak segítéséről?

A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény értelmében a bűncselekmények áldozatai számára az Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálatai hivatottak segítséget nyújtani a bűncselekmény okozta fizikai, lelki, vagyoni károk enyhítésére. Még több tudnivaló az alábbi linken olvasható!
bővebben
2010 június 22 - kedd

Szlovákiában jártunk

A budapesti Apáczai Közalapítvány által meghirdetett ” HATÁRTALANUL !” című program keretében a Páterdombi Szakképző Iskola Kinizsi Pál Tagintézménye 934.400 forintot nyert, így az iskola 20 tanulója utazhatott Szlovákiába. A pályázat célja a határon túl élő magyarul beszélő tanulókkal való kapcsolatfelvétel egy közös termék elkészítésének érdekében.
bővebben
2010 június 22 - kedd

Lakásbérleti szerződések közjegyzői okirattal

Július elseje után megkötendő, valamint meghosszabbítandó lakásbérleti szerződéseket közjegyzői okiratba kell foglalni. A zalaegerszegi közgyűlés áprilisban módosította ily módon a lakások bérletéről, illetve elidegenítéséről szóló rendeletét, mivel az elmúlt években a bérbeadó Lész Kft. lakbér- és közüzemi díjtartozásokból felhalmozódott kintlévősége folyamatosan emelkedett. Minderről a Lész Kft., a Városgazdálkodási Kft. valamint a Zala-Depo Kft. közös sajtótájékoztatóján számoltak be.
bővebben
2010 június 21 - hétfő

Pénteken érkezik az Egy CSEpp Teszt

Az Egy CSEpp Teszt (ECSET) országos szűrőprogram 2010. június 25-én, pénteken Zalaegerszegre érkezik. Az Egy csepp figyelem Alapítvány a Dísz téren biztosít minden érdeklődőnek ingyenes egészségügyi szűréseket. A helyszínre érkezik az alapítvány létrehozója, Erős Antónia is!
bővebben
2010 június 21 - hétfő

60 éves a Botfai LSC

Sok víz lefolyt a Válickán azóta, hogy 1948-ban az akkori botfai fiatalok focizni gyűltek össze annak partján, pálya híján a legelőn. A következő ősszel már igazolt csapata volt a falunak, melynek tagjai cipő híján mezítláb, fekete – fehér mezben, kölcsön labdával játszották a mérkőzéseket. A vasárnapi összecsapásokra lovaskocsival jártak. Mindezen körülmények nem akadályozták meg a debütáló együtteset, hogy bajnokként zárja az évet (az ezért járó díjat, egy teljes felszerelést a mai napig nem kapták meg) – olvasható mindez a 60 éves klubot bemutató kiadványból. Ezen dokumentumot, melynek összeállításához a helybelieken kívül a levéltár szolgáltatott anyagot, a jubileumi ünnepségen adták át, a jelenleg 150 tagot számláló egyesületnek.
bővebben
2010 június 18 - péntek

Martin bemutatkozott

„Egyszer majd átlépek a saját árnyékomon” – e kijelentést halkan teszi, ma még egy kérdőjel illene saját aforizmája végére, mert egyelőre az önbizalomnak híján van. Pedig lelkét tisztaság jellemzi, kezeit művészi tehetség áldja. A sors azonban állított egy kis akadályt is mind e mellé. Végh Martin tanulási képességeiben akadályozott ezért speciális iskolában végezte 12 évig tanulmányait. A hogyan tovább kérdést segítendő tanárai kiállítást szerveztek számára a József Attila Városi Könyvtárban, ahová művésztanárokat, a város vezetőit, a kulturális élet bennfenteseit is meghívták. Talán valaki jó ötlettel áll elő, milyen lépések vezessenek tovább Martin tehetségének kibontásához. És van-e ehhez ma Magyarországon járható út? Vagy úttörő kezdeményezés kellene.
bővebben
2010 június 18 - péntek

Gyerekek a gyerekek gyógyulásáért

A Zala Megyei Kórház gyermekosztályának barátságos környezetét növelik azok a folyosókat díszítő rajzok, melyet az egészséges társak alkottak jobbulásra biztatásként. A képek évekkel ezelőtt készültek az Ady-iskolásoknak köszönhetően. Ezen rajzok tematikusan elrendezve díszlenek a falakon. Mindezt látva tett a közelmúltban újabb felajánlást Vollein Ferike, az Eötvös-iskola negyedikes diákja.
bővebben
2010 június 18 - péntek

A városháza hírei

Zalaegerszeg MJV Önkormányzata „Számoljuk fel az illegális hulladéklerakókat és fogadjuk örökbe a területet!” címmel 2010. május 31-június 31. között hulladékmentesítési akciót szervez.
bővebben
2010 június 17 - csütörtök

A nyári színházi évadról

A zalaegerszegi nyári színházi évadról a Széchenyi téri egykori kvártélyház udvarán színészek és rendezők társaságában először dr. Gyimesi Endre polgármester szólt, utalva arra, hogy a nyári színház helyszínén már 1845-ben is mutattak be darabokat. A jelenlegi játéklehetőségre 2007-ben került először sor, ebben az évben teremtette meg a kulturált feltételeket az önkormányzat. Az előadások színvonalára jellemző, hogy nem csak a könnyed, nyári szórakoztatást kínálja, látszik, hogy a helyi színházi szakma komolyan veszi e munkát. Éppen ezért a közönség is megkedvelte és él is a lehetőséggel, mindezt mutatja, hogy teltházasak a bemutatott darabok.
bővebben
2010 június 17 - csütörtök

Kilenc új buszöböl került átadásra

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán tavaly Zalaegerszeg 75,4 millió forintos támogatást nyert kilenc új autóbuszöböl kialakítására. A munkálatok befejezésének határidejét ugyan idő közben módosítani kellett, május 17-én a Mártírok úti megállót is készre jelentették. A program zárórendezvényére a végleges forgalomba helyezést követően a napokban került sor.
bővebben
2010 június 16 - szerda

A városháza hírei - Köztisztviselők napja

A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 71/A. § értelmében minden év július 1-je munkaszüneti nap. 2010. július 1-jén (csütörtökön) a Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás szünetel. 2010. június 30-án (szerdán) a meghosszabbított ügyfélfogadás elmarad. A városháza további felhívásai és közleményei hírei az alábbi linkeken olvashatók.
bővebben
2010 június 16 - szerda

Rendhagyó bizonyítványosztás

Az Apáczai ÁMK gimnazistáinak friss bizonyítványa egyben múzeumi darabbá is vált. A jegyekről szóló értesítőt ugyanis nem szokványos helyszínen, a Falumúzeumban kapták kézhez a diákok.
bővebben
2010 június 16 - szerda

Ajándék

Nagy szerencse érte a Liszt Ferenc Általános Iskola tanulóit. 2010. június 10-én meglepetésünkre a győztes kosárlabdacsapat, a ZTE játékosai jöttek el hozzánk. Szinte izzott a levegő a suliban, amikor megtudtuk, kik lesznek a vendégeink.
bővebben
2010 június 16 - szerda

Cukrászok, szakácsok és pincérek utolsó vizsgája

Vizsgázót, vizsgáztatót egyaránt próbára tett a cukrászok és szakácsok gyakorlati vizsgája június 14-én. A tanulók a drukk mellett nemcsak az idővel, hanem a hőmérséklettel is versenyt futottak. A nagy meleg miatt az egyébként is gyors tempójú munkájukat igyekeztek még fürgébben véghezvinni, nehogy kárba vesszenek a készítmények. A bírálókra pedig nem kisebb feladat várt, mint a több mint 50 féle étel végigkóstolása. A nevezett évfolyam az utolsó, mely a régi típusú vizsgán bizonyította a három év alatt szerzett szakmai felkészültségét. Jövőre mindezt a 2+2 éves képzés és a modulvizsga váltja majd fel. Ez új helyzetet jelent az iskola számára is, hiszen modulvizsga terén eddig csak érettségire épülő tárgyak esetében van tapasztalatuk.
bővebben
2010 június 16 - szerda

Pixeles lesz a Madách utca

Egy évvel ezelőtt állt elő Bálizs Andrej építész-tervező azzal az ötlettel, hogy a Madách út 22. számú épület házfala legyen pixeles (vagyis pixel-mintás). A házon külső hőszigetelési munkák kezdődtek akkoriban, s a fiatal tervező úgy gondolta, hogy ha már úgyis átfestik az épületet (ahol ő maga is él), akkor itt a lehetőség, hogy valami ötletet, játékosságot csempésszenek a kopott tízemeletes falaira. Mindehhez persze támogatókat is kellett találnia. A város építéshatósági osztálya, tervtanácsa, és a lakóközösség is mérlegelte a javaslatot. Ma már a város több magaslati pontjáról is jól látszik, hogy a terv sikerrel járt: a házfalat pixelek, vagy ahogy sokan mondják terepminták díszítik.
bővebben
2010 június 15 - kedd

A virágos városért

Zalaegerszeg közgyűlése legutóbbi ülésén elfogadta a város zöldterületi stratégiáját és annak 2010-2015 évekre vonatkozó cselekvési tervét. Az önkormányzat felmérte a zalai megyeszékhely zöldterületeivel történő gazdálkodás helyzetét és meghatározta a további feladatokat. A közgyűlés az előterjesztést – melyet Fazekas Györgyi környezetvédelmi és kommunális csoportvezető, Horváth Zsuzsanna okleveles tájépítész mérnök, Sólyomvári György okleveles táj- és kertészépítész, Székely Róbert földművelésügyi és erdőgazdálkodási szakreferens készített – egyhangú szavazással elfogadta.
bővebben
2010 június 15 - kedd

Növényvédelmi munkálatok Zalaegerszegen

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata növényvédelmi munkálatokat
– platán, nyír és hársfákon levéltetvek, egyéb kártevők és gombabetegségek elleni permetezést – végeztet el az időjárástól függően 2010. június 16. napjától 2010. június 23. napjáig terjedő időszakban 21.00 órától az éjszakai órákban az alábbi helyszíneken:
bővebben
2010 június 14 - hétfő

Ballagtak és történelmet írtak

Az Eötvös-iskola idei végzős négy osztálya közül történelmet írt az a 30 tanuló, akik utolsókként kezdték anno 2002-ben az első osztályt az Apáczai ÁMK-ban. 2003-ban az érintetteket erősen borzoló intézménybezárások és összevonások kapcsán az apáczais általános iskolások részben az Eötvös-, részben a Liszt-iskolában kényszerültek folytatni tanulmányaikat. Ennek a korszaknak az idei június 11-i ballagás jelentette az utolsó aktusát.
bővebben
2010 június 10 - csütörtök

A pitvar és a góré hírével

Országos döntőnek adott otthont a tanév során a belvárosi általános iskola két intézményegysége. A Technika Tanárok Országos Egyesülte által szervezett felmenő rendszerű Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny legjobb 13 csapata vetélkedett egymással elméletben és gyakorlatban. A skanzennel büszkélkedhető zalaegerszegi helyszín adta a verseny témáját, a népi építészetet, ehhez kapcsolódva népi életvitelt zalai vonatkozásokkal. Etikátlan előnyt kerülendő helybéli csapat nem vett részt a megmérettetésben.
bővebben
2010 június 10 - csütörtök

Régi - új színpad a városban

Újjászületett a Liszt-iskola udvarán lévő egykori kertmozi. Márciusban kezdődött az a felújítás, melyben a szülők társadalmi munkája említésre méltó és melynek végén a június 9-i ünnepélyes avató dokumentálható. A lepusztultsága miatt évekig használatnélkül kallódó tér megszépült, a kultúra közvetítés új helyszíneként jegyezhető a városban. Hiszen nemcsak a házigazda intézmény diákságára gondoltak, hanem kellemes nyáresteken a lakosság szórakoztatási lehetőségére is, amikor nekifogtak a munkának. A kék és sárgába öltözött tér ünnepi avatására, mindenki eljött, aki valamilyen formában támogatta a megvalósulást. Ezzel az első félházas, puding próbája rendezvény sikeresen lezajlott.
bővebben
2010 június 10 - csütörtök

A városháza felhívása

Önkormányzati bérlakások költségelvű bérbe adása. Önkormányzati bérlakások szociális jellegű bérbe adása.
bővebben
2010 június 09 - szerda

Páterdombi juniális

2010. június 20-án (vasárnap) 14.00 órai kezdettel

a páterdombi juniális keretében a Kinizsi utcai játszótér területére

főzőversenyt hirdetünk,

melyre háromfős csapatok jelentkezését várjuk.

bővebben
2010 június 09 - szerda

A városháza hírei

2010. őszén ismét lehetőség lesz részt venni a helyi önkormányzati választásokkal azonos napon megtartásra kerülő települési kisebbségi önkormányzati választáson.
bővebben
2010 június 07 - hétfő

Diákolimpiai döntőben a landorhegyisek

A közelmúltban a fonyódligeti gyermektáborban zajlott a diákolimpiai országos labdarúgó döntő az I – II. korcsoport számára. A megyék képviseletében a legjobb 20 gyerekcsapat mérte össze tudását a négy napon át tartó versenyben. Városunkat a ZTE – Landorhegyi Sportiskola labdarúgócsapata képviselte, akik az első korcsoportban szereztek dicsőséget, amikor is ezüstérmet vívtak ki. Ezzel a korcsoportban az ország második legjobb diákcsapataként jegyzik őket, tájékoztatta lapunkat Rákóczi Marianna az iskola részéről.
bővebben
2010 június 07 - hétfő

Községi zárlat

Értesítjük a lakosságot, hogy a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának kerületi hatósági főállatorvosa, 2010. június 1-jétől, a bejelentési kötelezettség alá tartozó, mézelő méhek nyúlós költésrothadásának megállapítása miatt, községi zárlatot rendel el, az alábbi községek közigazgatási területére vonatkozóan: Sárhida, Bocfölde, Csatár, Babosdöbréte, Zalaegerszeg, Nagylengyel, Gellénháza.
bővebben
2010 június 07 - hétfő

Közhasznúsági jelentés

A „BÓBITA II” Közhasznú Alapítvány 2009. évi közhasznúságú jelentése:
bővebben
2010 június 06 - vasárnap

Könyvhét határon túli vendégekkel

A zalaegerszegi ünnepi könyvhét a határon túli magyar irodalmi élet képviselőit is vendégei között köszönthette. Így június 2-án a József Attila Városi Könyvtárban mutatta be a Muratáj című folyóiratot Bencze Lajos Lendván élő költő.
bővebben