keresés a weboldalon

Béres Katalin

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkZalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2022

Béres Katalin

Göcseji Múzeum főmuzeológusa

Béres Katalin a Göcseji Múzeum főmuzeológusa, 1938 óta az intézmény dolgozója, történelem szakos előadó, könyvtáros, új- és legújabbkori történész. Tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi karán végezte.

Munkatársaival a Göcseji Múzeumban rendkívül széles körű tájékozottsággal rendelkezik, kreatív ötletek, nívós publikációk jellemzik szakmai munkáját, mint például „Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei Zala megyében”, „Kossuth Lajos és Zala megye kapcsolata”, Zala megye ezer éve”, „Kultrális élet Zalaegerszegen, 1920-1945”. Béres Katalin szerzői munkájával hozzájárult Zalaegerszeg város első írásos említésének 770-ik évfordulója alkalmából megjelent kötet összeállításához, melyben „A két világháború közti időszak” című fejezetet írta.

A kollektíva szíve és motorja, megbízható és kiemelkedő színvonalú munkáját 2004-ben a Wellmann Imre-emlékéremmel ismerték el, az évben a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet is megkapta.

Számos nagysikerű és reprezentatív kiállítás kötődik a nevéhez. Publikáció folyamatosan jelennek meg a zalai kiadványokban, mint a Zalai Múzeum, a Zalai gyűjtemény, a Pannon Tükör, illetve a Zala Megye ezer éve. Gyűjteménygyarapító tevékenysége Zalaegerszeg történetének a 19. század végétől a 20. század közepéig terjedő szakaszára koncentrál. A városba látogató érdeklődők a Göcseji Múzeumban megtekinthetik a megújult, interaktív várostörténeti kiállítást, melynek megalkotásában hatalmas részt vállalt Béres Katalin. A kiállítás kronologikus sorrendben mutatja be Zalaegerszeg hajdani és mai polgárainak évszázadokon átnyúló történetét, különös tekintettel életmódjukra, a mindennapjaikra, a viseletükre, a munkájukra és a mindenkori szórakozási lehetőségekre.  A Pulszky Társaság Magyar Múzeumi Egyesület tagja és a Magyar Múzeumi Történész Társulat elnökségi tagja.

Képgaléria:

Videógaléria:

Tartalom megosztása: