keresés a weboldalon

Bóbics Antal – Anton Szerszámkészítő Kft.

Zalaegerszeg címer
Kitüntetettjeink„Zalaegerszeg Innovációs Díja” kitüntetésben részesültek

Bóbics Antal – Anton Szerszámkészítő Kft.

Bóbics Antal az Anton Kft ügyvezető igazgatója, 1974-1976-ig Budapesten a Tungsram Vákuumtechnikai Gépgyárában dolgozott, mint szerszámkészítő.

Párhuzamosan esti tagozaton szerszámkészítő szakra járt a „21”-es Szerszámkészítő Szakközépiskolába.

Az 1976-1978-ig tartó katonai évek után 1978 szeptemberétől 1987 áprilisáig a Tungsram Rt. Zalaegerszegi alkatrészgyárában dolgozott különböző munkakörökben.
Ezen időszak alatt számos országban volt kiküldetés alatt, mint például Lengyelországban, Bulgáriában, Irakban és az akkori Csehszlovákiában.

1990. január 1-jén kezdte jelenlegi vállalkozását, mely 1992. december 15-ig, mint az Univerzal Ipari Szövetkezet „54”-es számú általány-elszámolásos részlegeként működött.

1992. december 15-én alakult a jelenlegi társasági forma, az Anton Szerszámgyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., melynek jelenleg 200 fő dolgozói létszáma van.

A Kft   fő tevékenysége a szerszámkészítés, műanyag alkatrészek gyártása fröccsöntő gépeken, illetve széria szikraforgácsoló megmunkálás.
Mivel a szerszámterveket szintén házon belül készítik, a darabtól-darabig elv érvényesül, azaz a megrendelő biztosítja a mintadarabot, vagy rajzot, esetleg a 3D-s modellt, és a már szériaképes szerszámot kapja meg, amit felszerelve a fröccsöntő gépre gyárthatja a műanyag alkatrészt.

A cég indulása az alábbi körülmények között történt: A rendszerváltást követően a szerszámkészítő nagyvállalatok megszűntek, a piacon kialakult hiány, és gyártói bizonytalanság állapotában az Anton Kft. a bonyolult, egyedi tervezésű, speciális szerszámok gyártására vállalkozott, főleg azon termékekkel, amelyek készítését más cégek – műszaki hiányosságok miatt – nem vállalták. Ez a szakterület az autó, háztartási és elektromos gépalkatrészgyártó szerszámok, nagy precizitású műanyag-fröccsöntő és hidegalakító szerszámok gyártása volt.

1995-től kezdték fejleszteni a műanyag fröccsöntést külön üzletágban, egy külön üzemcsarnokban, ahol jelenleg 12 gép dolgozik folyamatosan.

2002-ben kezdődött el a harmadik üzletág kiépítése, mely széria-szikraforgácsoló megmunkálással foglalkozik az energiaszektor számára. Az üzem kezdetben egy bérelt garázsban, majd a tulajdonos saját házának alsó szintjén, ezt követően pedig a ház mögött felépített 220 négyzetméteres műhelyben indult el.

Jelenleg a vállalat egy ipari területen felépített épületegyüttest mondhat magáénak összesen 7000 m2 gyártóterülettel.

A folyamatos fejlődésnek köszönhetően a cég jelenleg közel 200 embernek biztosít munkát, árbevétele 2004-ben megközelítette a 2 milliárd forintot.
Nem igényel különösebb indoklást, hogy ez mekkora fejlődés az induláskori 4 fővel szemben.

Az Anton Kft. az indulást követően szinte azonnal exportra kezdett el dolgozni. A kezdeti nehézségeket segítette, hogy a külföldi vevők részéről – a szakmai hozzáértést és megbízhatóságot tapasztalva – nagyfokú bizalom alakult ki a cég iránt.

Fröccsöntő szerszámaik által gyártott alkatrészekkel találkozhatunk többet között a BMW, a Mercedes, a Volkswagen, a Ford, a FIAT, az Audi személygépkocsikban, illetve közvetlenül szállított szerszámot, illetve fröccsöntött alkatrészt olyan világhírű cégeknek mint a HILTI, a BOSCH és az Electrolux.

Az Anton Kft. 2000-ben eljutott arra a szintre, hogy olyan cégóriásnak is a beszállítója lett, mint a Valeo, mely az egyik legnagyobb autóipari beszállító a világon. A Valeo az autóiparban a legnagyobbak, köztük a Mercedes, BMW, GM, VW beszállítója, több országban, így Olaszországban, Németországban, Franciaországban  is vannak vállalatai. A Valeonak csak olyan cégek szállíthatnak szerszámot, amelyek megfelelnek a Valeo belső minősítési rendszerének. Ez nemzetközileg elfogadott minőséget biztosít, mivel egységes rendszert alkalmaznak, függetlenül attól, hogy a Valeo vállalata mely ország területén működik. Ez  a minősítés „A” kategóriájú az Anton Kft. vonatkozásában, melyet 2000-ben szerzett meg.

A minőség iránti elkötelezettség eredménye az EN ISO 9001:2001 Minőségbiztosítási Rendszer és az MSZ EN ISO 1400:1997 Szabványrendszer sikeres bevezetése és gyakorlati alkalmazása. 2006-ban kerül bevezetésre az ISO TS 16949 Autóipari Minőségbiztosítási Rendszer.

A folyamatos innovációra való törekvése alapján az Anton Kft. méltán kapta meg 2005-ben Zalaegerszeg Innovációs Díját.

Tartalom megosztása: