keresés a weboldalon

Rosta Sándor

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkZalaegerszeg Város Díszpolgárai

Rosta Sándor

nyugalmazott főkönyvelő, a POFOSZ tiszteletbeli elnöke

Rosta Sándor Zalaszentgróton született.1946-ban kereskedelmi érettségit tett, de a sikeres érettségi ellenére is csak 1955-ben vették fel az ELTE jogi karára, ahonnan az ’56-os tevékenysége miatt  eltávolították és többé nem vették vissza.
Többirányú szakképzettséggel rendelkezik: mérlegképes könyvelő, gyors-gépíró, okleveles építőipari árszakértő, ügyvitelszervező.
1957-ben az 1956-os tevékenysége miatt I. fokon 7 évre ítélték, teljes vagyon elkobzással és 10 évi jogvesztéssel. 1958-ban a II. fokon, a Budapesti Népbíróság 8 évre emelte föl a büntetését.
1962-ben feltételesen szabadult, de 3 évre rendőri felügyelet alá helyezték és az Építőipari KTSZ-ben, mint kőműves segédmunkás, majd mint műszaki ügyintéző dolgozott.
Főkönyvelő többet nem lehetett, 1988-ban az Univerzál Szövetkezettől, mint belső ellenőr ment nyugdíjba.
A megyei rendszerváltás előkészítésében jelentős részt vállalt, a Szociáldemokrata Párt részéről az MDF, a FIDESZ  és az SZDSZ tagjaival, az Ellenzéki Kerekasztal megbízottjaként tevékenykedett.
A Területi Választási Bizottság munkájában is részt vett,  és a kárpótlás idején számos bajtársának segített, hogy szenvedéseikért megkapják a jogos kárpótlási jegyet.
A rendszerváltás után tagja volt az Utcaelnevezési Bizottságnak és a Városi Bíróság ülnöke volt. Továbbá tagja volt az Önkormányzat Egészségügyi Osztálya Ápolási Bizottságának.
A Szociáldemokrata párt tagjaként a Zalaegerszegi Városi Szervezet elnöke volt és az Országos Ellenőrző Bizottság tagjaként is tevékenykedett, de 1997-ben az ideológiai nézetkülönbség miatt lemondott mindkettő megbízatásról és azóta nem tagja egyetlen politikai pártnak sem.
Zala megyében megszervezte a Magyar Politikai Foglyok Szövetségét. Dr. Farkas György és Süket Győző bajtársaival pedig az 1956-os Szövetséget, majd az 1956-os Hagyományőrző Egyesületet. Mindhárom Szervezetnél elnöki megbízatása volt és koránál fogva a POFOSZ-nál és az 56-os Hagyományőrző Egyesületben tiszteletbeli elnöki teendőket lát el.
Dr. Farkas György bajtársával kutatást végeztek a Történeti Hivatalban, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeivel kapcsolatosan.
Számos újságcikke jelent meg a rendszerváltás és az 56-os forradalom témáihoz kapcsolódva. A volt ÁVH épületében (jelenleg Kaffka Kollégium) állandó kiállítást szervezett. Középiskolásoknak rendszeresen tartott rendhagyó történelem órákat  az 1956-os eseményekről.
Kiállításokat és különböző rendezvényeket szervezett városunkban, s a rendszerváltás után kezdeményezője volt több utca és intézmény neve megváltoztatásának, valamint az 56-os kopjafák és emléktáblák elhelyezésének.
A zalai 1956-os események leghitelesebb vezető személyisége. Az 1956-os szellemiség tiszta és befolyásolástól mentes megőrzőséért kifejtett fáradozása elismerésre méltó.

A rendszerváltást követő évtizedben végzett tevékenységét elismerve számos kitüntetést vehetett át:1991 – Hazáért és Szabadságért Érdemérem
1994 – Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztje
1997 – POFOSZ alapítói aranyérem
1999 – Zrínyi Miklós Emlékérem

Közéleti szerepvállalása és szakmai munkája elismeréseként 2000-ben Zalaegerszegért Díjat, 2003-ban pedig Zala Megye Díszpolgára címet kapott. 2006-ban Zalaegerszeg városa a Város Díszpolgára kitüntető címben részesítette.
Rosta Sándor 2009-ben, 84 éves korában hunyt el.

Tartalom megosztása: