keresés a weboldalon

Gábor Miklós (posztumusz)

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkZalaegerszeg Város Díszpolgárai

Gábor Miklós (posztumusz)

Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész,
a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Gábor Miklós, 1919. április 7-én, a Tanácsköztársaság idején született Zalaegerszegen. Édesapja mozitulajdonos volt, édesanyja a családról gondoskodott. Testvére, Tamás korán elhunyt.

Bár az édesapja, még a család 1926-ban történő elköltözését követően is, 1944-ig saját mozit üzemeltetett Zalaegerszegen, Gábor Miklóst már gyermekkorában is a filmeknél jobban érdekelte az irodalom. Falta a könyveket: Kosztolányit, Babitsot, Ady-t. Imádott szerepelni, de írni is.

Habár az 1940-ben Színművészeti Főiskolát végzett fiatal Gábor Miklóst csupán 21 évesen a Nemzeti Színház szerződtette, származása miatt egy hónap után az utcára tették. 1941-ben került a Madách Imre Színházhoz, amelynek 1945-ig volt tagja.
A II. világháború borzalmait túlélte, majd 1948-ban ő is ott volt, a ma már kultikus Valahol Európában című filmben, amely meghozta számára az országos ismertséget. 1945 és 1954 között a Nemzeti színésze volt.

Gábor Miklós a színpadon és a filmvásznon is sikert aratott, azon kevés színészek közé tartozott, akikről még a külföldi kritikusok is ódákat zengtek.
1954 és 1975 között ismét a Madách Imre Színház tagja volt.
1970-től rendezőként is kipróbálta magát.
1975-től 1979-ig a kecskeméti Katona József Színház tagja, majd 1979 és 1984 között a Népszínházhoz szerződött.
1984 és 1991 között ismét a Nemzeti Színház, majd 1991-től haláláig a Független Színpad színésze, 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja volt.

Az írói vénát az apjától örökölte, akinek még versei is megjelentek kisebb lapokban.

Gábor Miklóst minden érdekelte: a színészet, az írás és egy időben a fotográfia. Egész életében naplót vezetett, mindent feljegyzett. Ezek is jelentették a könyvei alapját, de volt, amit sosem írt meg.

A sármos, művelt, több nyelven olvasó, érzékeny színész első házasságát Rákosi Mária színművésznővel kötötte, második felesége, Júlia nevű leánygyermeke édesanyja, Ruttkai Éva színművésznő, harmadízben Vass Éva színművésznővel lépett frigyre.

Számos díj és elismerés birtokosa, munkáját többek között Kossuth- díjjal és Érdemes művész díjjal is elismerték.

Idősebb korában rendezett. Imádta a kutyákat és a technikai újdonságokat, rajzolni is nagyon szeretett.

Korábban írógépen dolgozta fel a jegyzeteit, de a számítógépek elbűvölték, így később már azon dolgozott.

Gábor Miklósnak hosszú életet adott a teremtő. Az intellektuális színész, aki csodálatosan mondott verseket is, 1998-ban, 79 éves korában hagyott itt minket.

Az életművét és a hagyatékát leánya, Júlia gondozza.

Szülővárosa 2024-ben posztomusz díszpolgári címben részesítette az egykori neves művészt.

 

Képgaléria:

Videógaléria:

Tartalom megosztása: