keresés a weboldalon

Fischer György

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkZalaegerszeg Város Díszpolgárai

Fischer György

Munkácsy-díjas szobrászművész

(Siklós, 1956. november 5. – Nemesszentandrás, 2012. november 22.)

1956 november 5-én született Siklóson, tanulmányait a pécsi Művészeti Gimnáziumban, majd a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte. 1982-ben költözött Zalaegerszegre. A művész, alkotói tevékenysége mellett tanított is, az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti tagozatának alapítói között is ott volt.

Számos egyéni kiállítása nyílt határainkon innen és túl, jellegzetes bronzból készült kisplasztikái több múzeum és képtár gyűjteményében is megtalálhatók. Kisebb méretű szobrain túl érméket és megbízásra portrékat, köztéri szobrokat, emlékműveket is alkotott, de grafikái sem voltak ismeretlenek a közönség előtt. Műveinek alapjául geometriai formák (körök, négyzetek, háromszögek) szolgáltak, ebből bontakoztak ki a sajátos arányrendszerrel megformált, groteszk szemléletű, nyújtott emberalakjai.

Nevéhez több köztéri szobor fűződik a megyeszékhelyen. Leghíresebb alkotása a Millennium téren álló Országépítő, amely Szent Istvánt ábrázolja, de a város egyik legegyedibb szobrát az Ivókutat is ő készítette. Művészetéért 2005-ben kapott Munkácsy-díjat.

Fischer György 2012. november 22.-én hunyt el. 2021-ben munkásságáért posztumusz Zalaegerszeg Díszpolgára kitüntetésben részesült.

 

 

Fotógaléria:

Videógaléria:

Zalaegerszeg Város Díszpolgára kitüntetés kapcsán készült életrajzi összeállítás:

60. születésnapja alkalmából „In memoriam” Fischer György munkásságát bemutató, visszatekintő kiállítás nyílt a Göcseji Múzeumban:

Tartalom megosztása: