keresés a weboldalon

Siklósi Vilmos és Siklósi Vilmosné

Zalaegerszeg címer
Kitüntetettjeink„Kultúra mecénása díj” kitüntetésben részesültek

Siklósi Vilmos és Siklósi Vilmosné

Siklósi Vilmos és felesége, Jutka az elmúlt évtizedekben meghatározó támogatói voltak Zalaegerszeg kulturális életének.

A klasszikus polgári hagyományokat követő mecenatúrájuk kedvezményezettje elsősorban a Hevesi Sándor Színház volt, de segítették különböző képzőművészeti alkotások létrejöttét is.

Támogatásukkal valósult meg a teátrum Karády című, a neves színésznő életét bemutató, zenés előadása 2006-ban, a névadó, Hevesi Sándor rendező színvonalas állandó emlékkiállítása 2008-ban és a színház bejárati falán az Örökös tagok (Ruszt József, Bereményi Géza, Egervári Klára, Boncz Barnabás) bronz domborműve – Béres János szobrászművész alkotása –, ugyanebben az évben.

Emellett ők készíttették az emeleti büfében felfüggesztett ólomkristály falat, melyre minden évben felkerül az évad közönségdíját elnyert színész neve, a díjazottnak pedig ezen felül évente egy ólomkristály vázát is adományoznak.

Siklósi Vilmos 1990-es alapításától ügyvezető elnöke a Béke-Shalom Magyar-Izraeli Baráti Társaságnak, s elnöke az 1995-ben alakult Zalaegerszegi Zsidó Hitközségnek is.
Mindkét minőségében sokat tett a zsidó kultúra hagyományainak ápolásáért, értékeinek megőrzéséért, gyarapításáért – ilyen módon is sokszínűbbé, gazdagabbá téve városunk kulturális életét.

Felesége, Judit asszony Tűvarázs című gobelin-kiállítása számos helyszínen mutatta be a hazai zsinagógákat, egyesületi elnökként pedig a helyi egészségkultúra kialakításában, formálásában vannak nagy érdemei.

Mindezek alapján a Siklósi házaspár 2012-ben megkapta a Kultúra Mecénása kitüntető címet.

 

 

Tartalom megosztása: