keresés a weboldalon

Zumbók Jánosné

Zalaegerszeg címer
Zalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2011

Zumbók Jánosné

Zumbók Jánosné 1969 óta, több mint 40 évig tagja volt a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekarnak.
A művészeti együttes egyesületté alakulása, 1992-től kezdve látja el a titkári teendőket, de ezt megelőzően is ő volt a motorja a szervezet működésének.

Az együttest 1970 és 2006 között művészeti vezetőként irányító Gellért Zoltán jobb kezeként szervezte a fellépéseket, gondoskodott mindenről, ami a felkészüléshez és a koncertekhez szükséges a kottaigényléstől kezdve a hangszerek szállításán át a vendégművészek felkéréséig.

Oroszlánrésze volt abban, hogy az elmúlt évtizedekben a magyar komolyzenei élet olyan neves művészei léptek fel Zalaegerszegen a szimfonikus zenekarral, mint Jandó Jenő zongoraművész, Ruha István és Szabadi Vilmos hegedűművész, Perényi Miklós gordonkaművész, Lehotka Gábor orgonaművész, Moldován Stefánia és Simándy József operaénekes és hosszan folytathatnánk a sort.

Munkája nélkül nem valósulhattak volna meg az együttes külföldi fellépései. Testvérvárosainkban (például Marl, Kusel Varasd) sem szerepelhetett volna nagy sikerrel a zenekar.

Gellért Zoltán betegsége idején, majd 2006-ban bekövetkezett halála után is az ő szervező munkájának köszönhetően maradhatott talpon az akkoriban nehéz időszakot megélt szimfonikus zenekar. Gondoskodott róla, hogy mindig legyen karmester, aki ellátja a művészeti vezetői teendőket és legyen aki eljátssza a szólamot akkor is, amikor nem volt a városban olyan  hangszeres zenész, akire szükség lett volna egy-egy darab előadásához. Az utánpótlásra is volt gondja, mivel játszani hívta a zenekarba a zeneiskolából kikerült és a városban maradt fiatalokat.

Ugyancsak említést érdemel közönségszervező tevékenysége, valamint a zenekar történetének dokumentálása és ennek keretében az alapítás ötvenéves évfordulójára készült kiállítás megszervezése.

Emellett mindvégig megőrizte a közhasznú egyesület gazdálkodásának kiegyensúlyozottságát, és pályázatírással igyekezett tágítani a civil szervezet pénzügyi mozgásterét. Jó kapcsolatot ápolt Zalaegerszeg többi művészeti együttesével, ennek is köszönhetően élvezhette a közönség a Városi Vegyeskarral, a Zalai Táncegyüttessel és az Énekmondó Együttessel közös fellépéseket.

Nem utolsósorban kiváló hegedűsként is kivette a részét a zenekar tevékenységéből.

Kitüntetését elhivatottsága és a város komolyzenei életének fellendítésében évtizedeken át kifejtett önzetlen munkája indokolja, ugyanakkor aktuálissá tette 2011-es nyugdíjba vonulása a zeneiskolából, ahol gazdasági vezetőként dolgozott és ezzel párhuzamosan a zenekar titkári posztjától is megvált.

Zumbók Jánosné, a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar leköszönő titkára, aki munkájának köszönhetően emlékezetes hangversenyek sokaságával gazdagodhattak az egerszegiek 2011-ben Zalaegerszegért díjban részesült.

Képgaléria:

Videógaléria:

Tartalom megosztása: