keresés a weboldalon

Zalaegerszegi Honvédklub Egyesület

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkPRO-URBE Zalaegerszeg díjasok

Zalaegerszegi Honvédklub Egyesület

A klub 1968. szeptember 29-én alakult a Zalaegerszegi Helyőrségi Művelődési Otthonban (HEMO), Fegyveres Erők és Testületek Klubja néven.

Tagjait a Magyar Honvédség, a Határőrség, a fegyveres testületek és családtagjaik alkották. Kulturális rendezvények, bálok, kirándulások, csapatlátogatások szervezésével biztosították a tagság szabadidejének hasznos eltöltését.

1990-ben az egyesület kiemelt feladatai közé bekerült a katonai hagyományok ápolása, illetve az ifjúság honvédelmi nevelése. A klub a Magyar Honvédség Zalaegerszegi Nyugállományúak Klubja néven folytatta munkáját. Ebben az évben alakult meg az énekkar, amely azóta is töretlen népszerűséggel és eredményességgel működik, biztosítva a tagok szórakoztatását, és elősegítve a klub elismertségének növelését is.

A klub 2002-ben tagja lett a „TESZ Generációk” Zala vármegyei nyugdíjasok és az „Életet az éveknek” szervezeteinek, 2004-ben pedig partneri kapcsolatba lépett az Osztrák Bajtársi Szövetség (ÖKB) güssingi szervezetével.

2007-ben a klub kezdeményezésére a négy Zala megyei Honvédklub együttműködési megállapodást kötött Zalaegerszegen.

Az egyesület megalakításának 40. évfordulója alkalmából (2008-ban) egy emlékparkot alakítottak ki a laktanya előtt, a Zalaegerszegen szolgálatteljesítés közben elhunyt katonatársak emlékére, illetve egy állandó kiállítást hoztak létre, melyben a tagság által gyűjtött, beadott emlékek alapján felidézhető a helyőrség katonamúltja, a katonai szolgálat.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a klub részére Zalaegerszeg Emlékzászlót adományozott, elismerve ezzel a klub munkáját és közéleti aktivitását. Az emlékpark és a katonatörténeti kiállítás fejlesztése folyamatosan zajlik.

A 2011-es Alapszabály módosítást követően az egyesület neve: Zalaegerszegi Honvédklub.

A klub nagy energiát fektet a katonai hagyományok ápolásába. Zalaegerszeg komoly katonaváros volt, ahol a honvédség az élet szinte minden területén segítette a város fejlődését. A véradásoktól, az élelmiszer és a betegek hóval elzárt területeken való szállításán keresztül, az utak, művelődési intézmények és közművek társadalmi munkában történő megépítéséig az egykori és jelenlegi klubtagok (egykori katonák) munkája mindenütt fellelhető. Ezen hagyományok ápolása az egyesület egyik legfontosabb küldetése. Ennek érdekében született meg, és bővül napjainkban is a város katonamúltját bemutató kiállítás.

A katonai hagyományok ápolásának része az 1968-as csehszlovákiai bevonulás emlékeinek gyűjtése. Az események számos, de sajnos egyre fogyó számú résztvevője él még, akik hitelesen tudnak beszámolni az egykori Magyar Néphadsereg egyetlen harci bevetéséről. A tőlük kapott tárgyi emlékek, fotók a kiállításon, míg a tollba mondott emlékek a különféle kiadványokban, filmfelvételeken emlékeztetnek a város katonáinak dicső múltjára.

Katonai hagyományokon messze túlmutat az Osztrák Bajtársi Szövetség Güssing városi szervezetével fenntartott baráti kapcsolat, mely alkalmas Zalaegerszeg külföldi ismertségének, elismertségének növelésére. Az osztrák küldöttség rendszeres részvétele a városi koszorúzásokon, pl. a Hősök Napján, nagyban emeli a városi rendezvény ünnepélyességét, fényét.

 

Képgaléria:

Videógaléria:

Örömtáncra hívta a szépkorúakat a Honvédklub, illetve a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az Éveknek” szövetség megyei szervezete. A jelentkezőket a városháza előtti téren Bali Zoltán alpolgármester és a szervezet elnökhelyettese köszöntötte:

Tartalom megosztása: