keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Hírek

Keresés a hírekben

2011 március 10 - csütörtök

Vége a szűkös esztendőknek az oktatásban (Videó)

A zalaegerszegi középiskolákat is elérte a 2003-as demográfiai hullám. Zalaszentgróton a középiskola bezárását fontolgatják, míg a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és Szakiskolába idén 300-zal kevesebb diák jár a tavalyinál. A normatíva ennek megfelelően kevesebb a 2010-ben szétosztottnál.
bővebben
2011 március 10 - csütörtök

Táncos hétvége a Liszt Iskolában (Videó)

Salsázni, hip-hopozni és balettozni tanultak az elmúlt hétvégén a Liszt Iskolások. A Zalai Civil Ház Világfa projektjének köszönhetően a város óvodái és iskolái olyan szakkörökön vehetnek részt, amit amúgy az oktatási intézmények nem engedhetnének meg maguknak.
bővebben
2011 március 09 - szerda

Elbúcsúztatták a telet: Városi farsang (Videó)

Húshagyókedden Zalaegerszegen is elbúcsúztatták a telet. 13. alkalommal rendezte meg a városi farsangot, és azon belül a jelmezes felvonulást a Nagycsaládosok Zalaegerszegi Egyesülete.
bővebben
2011 március 09 - szerda

Halálos robbanás Botfán (Videó)

Több száz robbanószert és lőszert találtak a botfai robbanás áldozatának házában. A helyszínen többek között a második világháborúból visszamaradt robbanó testek kerültek elő. A helyszín tűzszerészeti feltárását még nem zárták le.
bővebben
2011 március 08 - kedd

12. alkalommal hajtogattak (Videó)

Versenyszerűen hajtogattak pénteken a Landorhegyi Iskolában. A 12. alkalommal rendezett origami versenyen az egyszerű alakzatoktól kezdve az űrállomásig számtalan alkotás készült. A 20 tanuló munkáiból kiállítást rendeznek, amit az iskolában tekinthetnek meg az érdeklődők.
bővebben
2011 március 08 - kedd

Korszerűsödik az élelmiszer biztonság (Videó)

Az élelmiszer biztonsági rendszer korszerűsítésének jegyében tartottak pénteken rendezvényt a Páterdombi Szakképző Oktatási Kabinetében. A Zala megyei Kereskedelmi és Iparkamara programján többek között előadást tartott Dr. Kardeván Endre a Vidékfejlesztési Minisztérium Államtitkára is. Az előadások mellett ínycsiklandó ételek várták a résztvevőket.
bővebben
2011 március 07 - hétfő

Egyedülálló kezdeményezés: városi bank Zalaegerszegen (Videó)

Példa nélküli az a kezdeményezés, amellyel a zalaegerszegi önkormányzat segítené a helyi kis- és középvállalkozásokat. A képviselők egy városi tulajdonú pénzügyi szolgáltató cég létrehozásával látnak lehetőséget arra, hogy a vállalkozások helyzetét könnyítsék, például a különböző pályázatoknál a hiányzó önrész biztosításával. A „városi bank” ötlete az érintettek körében kedvező fogadtatásra talált.
bővebben
2011 március 06 - vasárnap

Diplomaosztó a gazdálkodási karon: Útlevél egy szebb életpálya eléréséhez

Ismét ünnepelni gyűltek össze a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Karán Zalaegerszegen. Ezúttal azokat a végzős hallgatókat köszöntötték, akik sikeres államvizsgát tettek január végén. 84 tanuló vehette kézhez diplomáját. Közülük 15-en gazdálkodási szakon, a többiek gazdálkodási menedzsment, valamint pénzügyi és számviteli szakon végeztek.
bővebben
2011 március 04 - péntek

A Portugál a Hevesi Sándor Színházban (Videó)

Március 4.-től tűzte műsorra a Hevesi Sándor Színház a Portugál című tragikomédiát. A szabadszájú szövegéről és a vidéki élet elviselhetetlen könnyűségéről/nehézségéről is híres előadást Egressy Zoltán jegyzi szerzőként és Lendvai Zoltán rendezőként: a főbb szerepekben Kovács Olga, Barsi Márton, Farkas Ignác és Urházy Gábor László látható.
bővebben
2011 március 03 - csütörtök

Egyedüliként Zalából (Videó)

Az egyetemi félév kezdetétől, február elejétől a Zeneakadémia tanára Ifj. Horváth Károly. A zalai népzenész gyermekkorától kezdve otthonosan mozog a hagyományőrzés terén: népzenekutató, zenepedagógus, népművelő édesapja a népzene szeretete és tisztelete mellett a gyűjtés örömével, és gyűjteményének feldolgozásával is megajándékozta őt. A „Népművészet ifjú mestere” címet ifj. Horváth Károly 1986. óta birtokolja, akkoriban még évente ketten kaphatták meg ezt az elismerést. A zalai népzenész egyelőre kéthetente egy napot, szeptembertől azonban ennél többször tanít Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.
bővebben
2011 március 03 - csütörtök

ZTE FC - Vasas-Híd 3-0 (3-0)

Az odavágón szerzett fél tucat gól mellé még hármat tettek hozzá a zalaiak, így könnyedén – 9-0-s összesítéssel – jutottak tovább a Magyar Kupa legjobb 8 csapata közé.
bővebben
2011 március 03 - csütörtök

Útlezárás március 15-én

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy 2011. március 15-én a városi ünnepség miatt 10.00 órától lezárják a Csány tér Göcsej útra vezető szakaszát, kb.10 óra 40 perctől lezárják a Széchenyi tér és a Kossuth utca teljes útszakaszát. Az útlezárás teljes feloldására várhatóan 12.00 órakor kerül sor.
bővebben
2011 március 02 - szerda

Új igazgató a Csány élén: Munkába állt Rigó Csabáné (Videó)

Március 1-jétől Rigó Csabáné vezeti a Csány László Közgazdasági Szakközépiskolát. A korábbi igazgató, Molnár Ernő nyugdíjba vonulása miatt vált szükségessé a váltás. Rigó Csabánét Zalaegerszeg közgyűlése egyhangú szavazással nevezte ki a 125 éves intézmény vezetőjévé. Elkísértük első napján az újdonsült igazgatónőt.
bővebben
2011 március 02 - szerda

Beiratkozás előtt: Lassan dönteniük kell az óvodásoknak (Videó)

Már csak két hetük van a nagycsoportos óvodásoknak, illetve az ő szüleiknek, hogy eldöntsék, melyik általános iskolában kezdik meg tanulmányaikat. A kínálat nagy! Az emelt szintű, illetve speciális képzést nyújtó intézmények a napokban tartják képességfelméréseiket. A beiratkozás március 16-án és 17-én lesz az önkormányzat általános iskoláiban. A részletekről Szeli Gábortól, a polgármesteri hivatal általános iskolai szakreferensétől kértünk tájékoztatást.
bővebben
2011 március 02 - szerda

Négy csillagos Zalaegerszeg?

A szállodákhoz hasonlóan csillagjelzéssel fogják minősíteni a fürdőket is. A Magyar Fürdőszövetség kialakított egy külön pontrendszert, aminek segítségével 1-5 csillagos kategóriába sorolják majd a fürdőket. Mindezért a csillagokat igénylő üzemeltetőknek háromszázezer forint kell majd fizetniük.
bővebben
2011 március 02 - szerda

Ledolgozhatják a tartozást (Videó)

Egyre kevesebben tudják befizetni a havi rezsijüket Zalaegerszegen is. Az önkormányzati bérlakásokat üzemeltető LÉSZ Kft-nél 153 millió forintos lakossági tartozás halmozódott fel. Ha április közepén lejár a kilakoltatási moratórium a városban 25 család kerülhet utcára. A LÉSZ Kft. azon van, hogy minél több fizetési alternatívát tudjon kínálni a tartozó ügyfeleknek.
bővebben
2011 március 02 - szerda

Újra együtt a Flextronics és a ZTE

A magyar bajnok ZTE férfi kosárlabdacsapat idén nehéz gazdasági helyzetbe került, ezért Zala megye legnagyobb munkáltatója, a Flextronics úgy döntött, hogy 2011. februártól felújítja egykor gyümölcsöző kapcsolatát a csapattal.
bővebben
2011 február 28 - hétfő

Sportos problématérkép: Balogh Gábor országjáró konzultációs körúton

Zalaegerszegen járt a hétvégén Balogh Gábor, a miniszterelnök sportügyekért felelős tanácsadója. Az egykori Európa- és világbajnok öttusázó országjáró megyei konzultáció-sorozata keretében látogatott a zalai megyeszékhelyre, ahol találkozott a helyi sportvezetőkkel, majd megtekintette a ZTE-Haladás labdarúgó mérkőzést. Az egykori olimpikon jövetele céljáról azt mondta: a 19 megyét érintő párbeszédsorozat lényege, hogy a helyi kilátásokról tájékozódva létrejöjjön egy komplex, települési szintre lebontott sportügyi problématérkép. Balogh Gábor hozzátette: csak erre épülhet a megyei és helyi sportélet gondjait orvosló sportfejlesztési stratégia.
bővebben
2011 február 27 - vasárnap

Az akarat és szív diadala - tisztes vereség a Kecskeméttől

Csodaként indult, majd tisztes helytállás lett a vége. Új arcok tűntek fel a játékosok között a melegítés alatt, régi megszokott játékosok tűntek el a zalaegerszegi kosárlabda klub pénzügyi krachja miatt. A tét nem kevesebb, mint bebizonyítani, van létjogosultsága Zalaegerszegen a magas szintű férfi kosárlabdának, még ha azt a hazai nevelésű kosarasok alkotják.
bővebben
2011 február 27 - vasárnap

Lépések az önkéntesekért: fórum fogadószervezetek számára

Egyre népszerűbb az önkéntesség, sok fogadószervezet azonban, annak ellenére, hogy szüksége volna önkéntesekre, nem tudja, milyen feltételekkel fogadhatná ezt a fajta segítséget. Ez derült ki azon a fórumon, amelyet február 25-én a Zalai Falvakért Egyesület, és az általa működtetett Önkéntes Centrum munkatársai szerveztek „Önkéntesség a kórházakban és a szociális intézményekben” címmel. A zalaegerszegi fórumot követi még egy hasonló Keszthelyen, és Nagykanizsán is az elkövetkező hetekben.
bővebben
2011 február 27 - vasárnap

Képességfelmérés az Ady Iskolában (Videó)

Képességfelmérést tart az Ady Iskola. Az általános iskolába jelentkezőknek bizonyítaniuk kell tánc ének, illetve rajztudásukat. A több mint 100 éve művészeti képzést nyújtó intézmény idén is várja a tehetséges fiatalokat.
bővebben
2011 február 25 - péntek

Újabb csúszás - Mégsem ezen a hétvégén költözik a posta

A tervekkel ellentétben mégsem költözik a hétvégén a posta. Február 28-án már a régi-új helyen, vagyis a Kossuth utcán fogadta volna ügyfeleit a nagyposta, ám mégsem fejeződött be határidőre a beruházás. Nemes Margit postavezetőtől megtudtuk, a késedelmet az udvar felújításának csúszása okozza.
bővebben
2011 február 25 - péntek

A felzárkózás a cél - Indul a Deák Ferenc Új Városépítő Program

A szégyenpadról a „bezzeg” országok közé kell kerülnie Magyarországnak a közeljövőben – hangsúlyozta Szatmáry Kristóf a Deák Ferenc Új Városépítő Program konferenciáján. A Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára a zalaegerszegi rendezvényen hazánk gazdasági helyzetét értékelte, s beszélt a szükséges strukturális reformokról is.
bővebben
2011 február 25 - péntek

Lakossági fórum Ebergényben

Felhívjuk az érintett városrészben élők figyelmét, hogy Ebergényben 2011. március 3-án (csütörtökön) 18.00 órakor a közösségi házban lakossági fórumot tart a helyi önkormányzati képviselő, Sándor Dénes György.
bővebben
2011 február 25 - péntek

Az év sportolói

Idén négy egyéni sportolónak és egy csapatnak adományozott „Az év sportolója” címet Zalaegerszeg önkormányzata. 2010-ben elért eredményeiért kitűntetésben részesült Kálovics Anikó atléta, Airizer Emese tekéző, Nemes Attila tekéző, Szanati Szabolcs súlyemelő, valamint a ZTE Kosárlabda Klub. Az elismeréseket Gyutai Csaba polgármester, Balaicz Zoltán alpolgármester és Gecse Péter, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke adták át.
bővebben
2011 február 25 - péntek

Zalaegerszeg marad a szívsebészeti központ - Országjáró körúton Szócska Miklós

A már kialakult beteg utakat meg kívánja erősíteni a minisztérium, és az is biztos, hogy Zalaegerszeg marad a nagytérség szívsebészeti központja. Egyebek mellett erről is beszélt ma Zalaegerszegen Szócska Miklós. Az egészségügyért felelős államtitkár országjáró körútjának hetedik állomásán az ellátórendszer korszerűsítésének elveiről tartott megbeszélést Zala megye egészségügyi vezetőivel. Elsőként a Semmelweis-terv részleteibe avatta be a meghívottakat, majd arról tájékoztatott, milyen együttműködést vár a minisztérium az intézményektől a rendszer jobb fenntarthatósága érdekében.
bővebben
2011 február 25 - péntek

Nagykorú lett a zalaegerszegi BGF (Videó)

Hivatalosan is önálló karrá vált a Budapesti Gazdasági Főiskola Zalaegerszegi Intézete. 40 éves álma vált valóra a városnak, amit egy évtizedes előkészítő munka előzött meg. Az új, önálló kar a korábbiaknál is rugalmasabb képzésfejlesztéssel, a régió tudományos életében betöltött aktívabb szerepvállalással kíván fokozottan hozzájárulni a térség gazdasági-társadalmi fejlődéséhez. A Zalaegerszegi Gazdálkodási Kar rugalmasabb képzésfejlesztéssel reagál a helyi munkaerő-piaci igényekre, kiemelten fontosnak tartva a zalai, egerszegi fiatalok helyben maradását.
bővebben
2011 február 24 - csütörtök

Sajtóközlemény

A ZTE KK a tegnapi nap folyamán eljutatta a Városházára a klub körül kialakult súlyos működési és gazdálkodási problémák megoldására vonatkozó javaslatát. Azok megérkezésének tényét örömmel nyugtáztuk, hiszen a decemberi közgyűlés óta vártuk.
bővebben
2011 február 24 - csütörtök

Japánban is láthatják a János Vitézt (videó)

Japánban is bemutatja János Vitéz kalandjait a Griff Bábszínház. A Pinczés István rendező segítségével színpadra vitt darabot 2012-ben egy japán nemzetközi fesztiválon ismerheti meg a közönség. A zalaegerszegi bábszínházban hétről hétre teltháznyi gyerek kíséri figyelemmel Kukorica Jancsi és Iluska kalandjait.
bővebben
2011 február 22 - kedd

Fejlesztések a Hock János úton

Gőzerővel folynak a munkák a városból kifelé vezető, Hock János út melletti területen a szabadidőközponttal szemben. Másfél éve kezdődött el az út szélesítésének, a csomópont kiépítésének tervezési folyamata. Jelenleg az önkormányzat által megvásárolt 4-5 ingatlan elbontásán dolgoznak.
bővebben