keresés a weboldalon

Ocsovai Grácián

Zalaegerszeg címer
Zalaegerszegért díjjal kitüntetettekZalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2023

Ocsovai Grácián

Ocsovai Gábor a Nógrád vármegyei Szécsényben született 1963. augusztus 18-án. Általános iskolai tanulmányait otthon, a Mikszáth Kálmán Általános Iskolában végezte. Az esztergomi gimnáziumba már azzal a szándékkal ment, hogy érettségi után pap lehessen. Középiskolai tanulmányait a Temesvári Pelbárt Esztergomi Gimnáziumban végezte és ott volt kollégista is.

Mielőtt a papi szemináriumba került, Marcaliban töltötte katonaidejét. A papi szemináriumot egy évvel korábban fejezte be, mint szokásos, így pápai engedéllyel 23 évesen szentelték pappá 1987. június 13-án.

Papi szolgálatát Varsányban kezdte, majd Budapesten az Angyalföldi Szent Mihály templomban folytatta. Egy súlyos betegség után határozta el, hogy az embereket a gyakorlatban is segítő szerzetesi hivatást választja. Így lett ferences szerzetes 1994-ben. Később a Pasaréti Páduai Szent Antal plébánia templom igazgatója volt.

2009. augusztus 15-től városunk Jézus Szíve Ferences Plébánia templomába került először, mint házfőnök és plébános, majd utána plébánosként szolgált. Ittléte alatt nemcsak a hitélet erősítése, hanem a templom és a fíliák fizikai állapotának helyrehozatala is feladata volt. A plébánia templom beázását kellett megszüntetnie, majd a szigetelést és villanyvezeték korszerűsítését, ezt követte a templom festése. Megoldotta a templomlépcső akadálymentesítését, valamint a kovácsoltvas kerítést készíttetett. A templom kívül-belül megszépült, megújult. Közben a templom orgonájának felújítása is megtörtént. Nagyszabású kiállítást szervezett a templom történetéről, melyet a köztársasági elnök nyitott meg.

A templom melletti területet a várostól megkapta a plébánia, amin az ő útmutatása szerint kertet alakítottak ki. Elkészült a fákkal, virágokkal, padokkal díszített kert, ami egy igazi ékszerdoboz lett a templom mellett. A területre szobor került, a hátsó területre pedig kereszt.

Szenterzsébethegyen felújította a kápolnát, Szent Erzsébet szobrot állíttatott, majd a fénykereszt került elhelyezésre. Egerszeghegyen is megvalósult a kápolna és a temető felújítása. Az andráshidai templom teljesen megújult. Az olai temető, ami a ferences plébániához tartozik, az ő kezdeményezésére ugyancsak megújult.

Szent Rafael gyógyító főangyal bronz szobrát ajándékozta a kórháznak. A kórház vezetésével közösen kialakításra került a kórházi kápolna, melyben az oltár szintén az ő adománya.

A templom melletti Mária kertben felállította Szent Mihály arkangyal szobrát.

Számára fontos volt az ifjúság hitéletre nevelése, tanított óvodákban, iskolákban. Idősek otthonában rendszeresen látogatta a lakókat, reményt adott nekik. A szegényeket segítő, szociálisan rászorultakat támogató Katolikus Karitász működését kiemelten támogatta.

Hit és közéleti tevékenysége révén 2023-ban Zalaegerszegért Díjban részesült.

 

Képgaléria:

Videógaléria:

Ocsovai Grácián ferences szerzetes volt a KultúRandevú című műsor vendége:

Ocsovai Grácián atya betegek világnapi áldása:

Riport Ocsovai Grácián atyával:

Tartalom megosztása: