Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Gorizia

• Publikálva: 2004.10.18. 20:36

Gorizia, Itália északkeleti régiójában, Friuli Venezia Giuliában található. Mintegy 38.000 ember él ezen a 41 km2-nyi területen, 84 m-rel a tengerszint felett. A hegyekkel körülvett város a friuli síkságon, az Isonzo folyó torkolatánál terül el. Ipara és mezőgazdasága jelentős.

Eredete a középkorra nyúlik vissza. Első írásos említése 1001-ből való. Az 1500-as évekig grófság volt, ekkor élte gazdasági és kulturális fénykorát. Néhány évtizeddel később osztrák fennhatóság alá került, s csak az 1918-as változások után csatolták Olaszországhoz. Ma a történelmi városnak csak a nyugati része található olasz területen, mivel 1947-ben a keleti lakónegyedeket, Nova Goricát Jugoszlávia kapta meg.

A város szimbóluma az ötszögű vár mely 1117-től négy évszázadon át a goriziai grófságok közigazgatási, bírói központja volt. Napjainkban igazi turisztikai látványosság, kiállítások, összejövetelek helyszíne.
A település egyik vonzereje sajátos, egyedi gasztronómiája (gubana = kuglófszerű sütemény, prosciutto affumicato = füstölt sonka, gnocchi di patate = burgonya gombóc), mely jól kiegészül a régmúltra visszatekintő borászattal.

A két város közti kapcsolatok a hetvenes évekre nyúlnak vissza, melyek főként az iskolák közti diákcserékben, valamint kórusok és táncegyüttesek kölcsönös látogatásában nyilvánulnak meg.