keresés a weboldalon

Marl

Zalaegerszeg címer
Testvérvárosok

Marl

Németország

Marl, Németország Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, a Ruhr-vidék északi részén elterülő 83.000 lakosú iparváros. A települést 890-ben említi először egy oklevél, de egészen a XX. század elejéig csekély jelentőséggel bírt. Ugrásszerű fejlődése 1905-ben, a település melletti feketeszén bányák első tárnáinak megnyitásakor kezdődött. 1936-ban kapott városi rangot. A közel 10 000 embernek munkát adó kémiai alapanyaggyár 1940-ben indította meg a termelést. A bányászat fokozatos visszaszorulása miatt az elmúlt évtizedekben jelentős szerkezetátalakításra volt szükség az iparban, ennek elősegítése napjainkban is a város vezetésének egyik legfontosabb feladata.

A két város polgármestere 2000 októberében írta alá az együttműködési megállapodást, azóta számos közös programra, rendezvényre került sor, amelyeket az időközben Marl-ban megalakult Marl-Zalaegerszeg Testvérvárosi Egyesület koordinál. Számtalan alkalommal látták vendégül és lehettek fültanúi az ifjúsági fúvósok, a szimfonikus zenekarok, valamint a vegyeskarok előadásának, de jó kapcsolatot ápolnak egymással a tenisz-klubok, középiskolák és egyetemek.

Marl városa társszervezőként vett részt 2012- ben a „4 város 4 válasz” című európai uniós projektben. A két évig tartó munka eredményeként Zalaegerszeg két testvérvárosa, Krosno és Marl is közelebb került egymáshoz és 2015-ben hivatalosan is testvérvárosok lettek. A Marl-Zalaegerszeg Testvérvárosi Egyesület neve így Marl-Zalaegerszeg-Krosno Testvérvárosi Egyesületre változott.

Tartalom megosztása: