keresés a weboldalon

Varasd

Zalaegerszeg címer
Testvérvárosok

Varasd

Horvátország

Az 50.000 lakost számláló Varasd városa a régió és észak-nyugat Horvátország legnagyobb közigazgatási, gazdasági és kulturális központja. A Dráva folyó jobb partján lévő termékeny sík vidéken, fontos közúti és vasútvonalak találkozásánál fekszik, 70 km távolságra a fővárostól, Zágrábtól.

A települést 1181-ben említi először Castrum Garestin néven egy III. Béla király által kiadott oklevél. 1209-ben elnyerte a szabad királyi város címet. A XV. században lendületes fejlődéssel kereskedelmi, ipari, kulturális és politikai központtá vált. 1464-től a tornyot, pajzsot és angyalt ábrázoló városcímer változatlan formában a mai napig fennmaradt. A város fejlődésének legvirágzóbb korszakát a XVIII. században élte, 1756-1776-ig Horvátország fővárosa volt. 1776-ban tűzvész vetett véget a fénykornak, de szerencsére a barokk városmag a mai napig látható.

Napjainkban Varasd Európa egyik legöregebb várával, számos templomával és festői panorámájával Horvátország legszebben megőrzött barokk építészeti emléke. A parkok és virágoskertek, valamint a világhírű városi temető sajátos hangulatot varázsolnak az idelátogatók köré. A város nevezetes kulturális eseménye a Varasdi Barokk Esték.

A két város között 1977 óta áll fenn baráti kapcsolat, de hivatalos testvérvárosi szerződés aláírására csak 2006-ban került sor. Ezt követően külön megállapodás keretében Zalaegerszeg kihelyezett koncertekkel csatlakozott a hagyományos Varasdi Barokk Esték rendezvénysorozathoz. Ezen felül turisztikai, ifjúsági és kulturális területeken is szoros az együttműködés.

Tartalom megosztása: