keresés a weboldalon

Klagenfurt

Zalaegerszeg címer
Testvérvárosok

Klagenfurt

Ausztria

Klagenfurt, a „Wörthi tó rózsája” Karintia tartományi székhelye. Lakosainak száma meghaladja a 100 ezer főt. Gyönyörű zöld környezetben, hegyektől övezve, a Wörthi tó keleti öblében fekszik, területe 120 km2.

Klagenfurt 800 éves történelmi múltra tekint vissza. Nevét először a XII. század végén említik, városként 1279-ben. 1518-ban I. Miksa császár a karintiai rendeknek adományozta, ekkor vált a Karintiai Hercegség központjává. Virágkora is erre az időszakra tehető. A mai napig jellegzetes délies külső, az árkádos udvarok és átjárók olasz reneszánsz építőmesterek munkái. A gondos restaurálásnak köszönhetően a történelmi óváros eredeti fényében pompázik. Klagenfurt az értékei megőrzéséért tett erőfeszítésekért több alkalommal is elismerték. A város nemcsak oktatási, sport és közigazgatási központ, hanem az Alpok Adria térség három különböző kultúrkörének (germán, szláv, latin) metszéspontja is.

Zalaegerszeg és Klagenfurt 1986-ban kötötte meg testvérvárosi szerződését. A hivatalos szintű, intenzív önkormányzati és ifjúsági kapcsolatok mellett (a városháza különböző szakterületein dolgozók továbbképzése, tapasztalatcseréje) művészeti együttesek és szervezetek jártak Klagenfurtban, de Zalaegerszegre is számos alkalommal érkeztek osztrák művészek, zenészek.

Tartalom megosztása: