keresés a weboldalon

Dobrics

Zalaegerszeg címer
Testvérvárosok

Dobrics

Bulgária

A város Bulgária északkeleti részén, Várnától 45, a tengerparttól 34 kilométerre fekszik. Dobrics megye székhelye, a 2011-es népszámlálás szerint Bulgária kilencedik legnépesebb városa. Törökök alapították a 16. században, 1878-ban az Oszmán Birodalomtól Bulgáriához került, a két világháború között Románia területén helyezkedett el. 1940. szeptember 25-én, a Krajovai Szerződésben nyerte vissza függetlenségét. Azóta ez a nap Dobrics város napja.

Dobrics megye sokáig Bulgária egyik legfejlettebb gazdasági területe volt, a 20. században számos gyár épült (főleg a kohászatot és a textilipart fejlesztették), azonban az 1990-es rendszerváltás és az ezt követő kivándorlás a régió hanyatlását vonta maga után. A 21. század elején az egyetlen jól fejlett ágazat a mezőgazdaság – termékeny földje miatt az ország éléskamrájának is nevezik.

Az együttműködés Zala megye és Dobrudzsa megye között az 1960-as évekre nyúlik vissza. Ezt követően 1992-ben Dobrics és Zalaegerszeg város polgármestere hivatalos szerződést írtak alá a testvérvárosi kapcsolatról. Azóta számos alkalommal látogatták egymást a városok küldöttségei, számos közös projekt és együttműködés született.

Tartalom megosztása: