keresés a weboldalon

Varkaus

Zalaegerszeg címer
Testvérvárosok

Varkaus

Finnország

Finnország a legújabb területi felosztás szerint 5 régióból áll. Varkaus az Észak-Szavónia (Kelet-Finnország) régióban található. Varkaus 1929-től önálló közigazgatási egység, 1962-ben kapott városi rangot. Lakosainak száma jelenleg 21 000 fő, területe 525 km2, amelynek egyharmada víz. Számos híd, csatorna és kémények sokasága jellemzik a varkausi városképet. Varkaus döntően iparváros, legnagyobb jelentőségű a papírgyár és a fűrészüzem. Az ipar elsősorban exportra termel, a varkausi gyárak a világ minden részén rendelkeznek képviseletekkel. A lakosság mintegy fele az iparból él.

Varkaus egyik legnépszerűbb nevezetessége az 1988-ban alapított Mechanikus Hangszerek Múzeuma, amely egész Skandináviában egyedülálló. 1988-ban a múzeumot Finnország legkiemelkedőbb turisztikai célpontjának választották. A zenei múzeum jól illik Varkaus tradícióihoz, hiszen az éneklés és zenélés örömeinek – a múlt század óta – különböző kórusokban, zenekarokban, csoportokban minden korosztály hódol.

Varkaus és Zalaegerszeg közötti kapcsolat 1977 óta áll fenn. Zalaegerszeg Városi Tanácsa 1977. június 16-i ülésén fogadta el a hivatalos baráti kapcsolatok felvételéről szóló határozatot. Ekkor írták alá a testvérvárosi egyezményt is. Az azóta eltelt időszakban Varkaus és Zalaegerszeg számos iskolája, intézménye és szervezete közvetlen kapcsolat alakult ki, többek között a Liszt Ferenc Általános Iskola énekkara, a Zrínyi Miklós Gimnázium és a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai, tanulói és különböző művészeti csoportok jártak Finnországban és fogadtak itthon finn vendégeket testvérvárosunkból.

Zalaegerszeg mindig képviselteti magát a Finn-Magyar Testvérvárosok találkozóján. A Finn-Magyar Baráti Kör zalaegerszegi szervezete 1978. február 15-én alakult meg. 1996 óta pedig a Zalaegerszegi Evangélikus Gyülekezet is rendelkezik testvérgyülekezettel Varkausban.

Tartalom megosztása: