keresés a weboldalon

Szurgut

Zalaegerszeg címer
Testvérvárosok

Szurgut

Oroszország

Szurgut északon, a 60. szélességi körön, a Hanti-Manysi Autonóm Területen az Ob folyó jobb oldali partján helyezkedik el. Szibéria egyik legrégibb városa, Hanti- és Manysiföld legnagyobb, a Tyumenyi terület második legnagyobb városa. A Szurguti járás székhelye, Oroszország olajfővárosaként is emlegetik. Éghajlatára a hét hónapig tartó tél, és a rövid nyár a jellemző. A januári középhőmérséklet -22°C, a júliusi pedig +17°C. Januárban a higanyszál elérheti a -56 C fokot is. Lakosainak száma 396 000 fő.

A várost 1594-ben alapította I. Fjodor cár. A település az 1960-as években urbanizálódott, amikor olaj- és gázkitermelési központtá vált. 1965. június 25-én lett város (de születésnapját június 12-én ünnepli).

Szurgut gazdasági életét alapvetően a szénhidrogén termelés határozza meg, ezért az ipar szerkezete kevésbé változatos, mely lényegében a kőolaj- és földgázkitermelést jelenti. A város legjelentősebb vállalata a Szurgutnyeftyegaz. Az orosz Gazprom állami olajvállalat egyik legjelentősebb leányvállalata, a Szurggazprom.

A szénhidrogén kitermeléséhez kapcsolódik a feldolgozóipar, például autóbenzin, dízelolaj és kerozin előállítása, a kőolajjal együtt feltörő kísérőgáz feldolgozása. Az energetikai ipar fontos része a földgázzal, elsősorban kísérőgázzal működő két szurguti hőerőmű, melyből a 2. számú Oroszország egyik legnagyobb hőerőműve.

Szurgut és Zala megye önkormányzata 1995-ben kezdte el a kapcsolatok kiépítését, ennek keretében a zalaegerszegi Göcseji Múzeum területén hanti szálláshelyek megépítésével indult a Finnugor Néprajzi Park kialakítása.

A két város polgármestere 1999. május 13-án, Zalaegerszeg Város Napján írta alá a hivatalos együttműködési megállapodást. A hanti népművészek már több alkalommal is bemutatkoztak a zalaegerszegi Gébárti Népművészeti Fesztiválon, sőt úszóversenyre is érkeztek fiatalok orosz testvérvárosunkból. Szurgutban a Zalai Táncegyüttes művészei szórakoztatták friss ritmusú magyar táncokkal a szibériai nézőket.

Tartalom megosztása: