keresés a weboldalon

Krosno

Zalaegerszeg címer
Testvérvárosok

Krosno

Lengyelország

A Kárpátok legszelídebb hágóján átjutva, a szlovák határtól 40 km-re, festőien szép környezetben a Wislok és a Lubatowka folyó elágazásánál fekszik Krosno. Lakosainak száma közel 50.000 fő. A településről az első feljegyzés 1282-ből származik. Nagy Kázmér király uralkodásának idején, a XIV. század közepén nyilvánították várossá. A település a lengyel üveggyártás fellegvára, négy jelentős üveggyára is működik. Krosno napjainkban is kedves, sokszínű kulturális élettel teli város. Kétévente augusztusban a Közép-Európában egyedülálló Nemzetközi Lenfesztiválnak ad otthont.

Krosno és Zalaegerszeg polgármesterei 2000. május 3-án, Krosnoban írták alá a hivatalos testvérvárosi megállapodásukat.

2012 májusától Krosno, Marl, Marosvásárhely és Zalaegerszeg közös projektet dolgoztak ki 4 város 4 válasz címmel, amelyet az Európai Bizottság ’Városok hálózata’ programja is támogat.  Az év folyamán mind a négy városban zajlottak rendezvények, események a helyi fesztiválokhoz kapcsolódóan. Az elmúlt évtizedekben különböző okokból gazdasági szerkezetátalakítás következett be, a projekt lényege, hogy az erre adott különböző válaszokat, megoldási lehetőségeket tekintették át a résztvevők. A projektbeli együttműködés eredménye, hogy Zalaegerszeg testvérvárosai, Marl és Krosno 2015-ben egymás testvérvárosai is lettek, így a Marl-Zalaegerszeg Testvérvárosi Egyesület nevét Marl-Zalaegerszeg-Krosno Testvérvárosi Egyesületre bővítették.

Krosnoban hagyományosan évente megrendezik a Kárpátok Klíma Határmenti Kultúrák Fesztiválja elnevezésű programsorozatot, melyre testvérvárosaikat is meghívják. Zalaegerszegről minden évben küldöttség utazik az eseményre. Zalaegerszeg korábban az Egerszeg Fesztiválra, majd 2019 óta a Vadpörkölt és Borfesztiválra invitálja testvérvárosai képviselőit, ahol évről-évre Krosno küldöttsége is képviselteti magát.

 

Tartalom megosztása: