Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Kusel

• Publikálva: 2004.10.18. 21:12

Németországi testvérvárosunk, Kusel Rajnavidék-Pfalz Tartomány délnyugati csücskében helyezkedik el. A mintegy 6000 lakosú kisváros egyben a Kusel Környéki Települések Társulásának közigazgatási központja.

Kusel város első említése 865/866-ból származik, eredetileg egy frank királyság része volt. A városka később ajándékozás útján a Reimsi Érsekség tulajdonába került. 850 körül említi elsőként egy oklevél a "curtis cosla" nevet, az ún. Remigiusföld központi településeként. Falait a történelem során háromszor borították lángba, 1635-ben a horvátok, 1677- és 1794-ben a franciák. Az utolsó pusztítást csak egyetlen ház élte túl, a lakosság a középkori alaprajzot követve későbarokk és klasszicista stílusban építette újjá a várost.

Napjainkban Kusel gyógyfürdője révén elismert idegenforgalmi település, az ún. Muzsikusok Földje középpontja, kedvelt kiránduló és üdülőhely. Legfontosabb nevezetességei: Várostörténeti Múzeum, benne a Fritz-Wunderlich szoba, a Városháza és a harangjáték, a piactér, az evangélikus templom, a Kalapkészítők kútja. A sport kedvelőinek teniszpályák, csarnokok, fürdő-és szabadidőpark, fedett uszoda, fűtött szabadtéri fürdő 64 méteres vízi csúszdával, lovaglópálya és csarnok, minigolfpálya, sportcsarnokok és lőcsarnok áll rendelkezésére.

1973 óta testvérkapcsolatot ápolnak a franciaországi Toucy várossal, 1997 óta pedig Zalaegerszeggel.

Évente június második hétvégéjén rendezik meg a hagyományos Kalapkészítők ünnepét. Szeptember első hétvégéjén pedig Kusel Nyugat-Pfalz legnagyobb szabású rendezvényének az Őszi Vásárnak ad otthont.

Kusel és Zalaegerszeg egyes iskolái, szervezetei közt már 13 éve nagyon jó kapcsolat állt fenn, amelyet Zalaegerszeg város vezetése 1997. októberében Kuselben illetve 1998. májusában Zalaegerszegen hivatalos szintre emelt a testvérvárosi szerződés aláírásával. A 13 év alatt már számos művész kiállítására, zenei együttesek és énekkarok vendégszereplésére került sor. Kuseli székhellyel működik a Kusel-Zalaegerszeg Baráti kör, amelynek munkája nagymértékben hozzájárult a jó kapcsolat kialakításához és különböző területekre történő sikeres kiterjesztéséhez. Kapcsolatot tart fenn egymással a két város rendőrsége, tűzoltósága, rendelkezik testvércsoporttal a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar, a Szimfonikus Zenekar, a Canterina Kamarakórus, valamint testvériskolával a Zrínyi és Kölcsey Gimnáziumok, és a Báthory Középiskola.