Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Marl

• Publikálva: 2004.10.18. 21:27

Marl, Északrajna Westfália tartományban, a Ruhr-vidék északi részén elterülő 93.000 lakosú, döntően iparváros. A települést 890-ben említi először egy oklevél, de egészen a XX. század elejéig csekély jelentőséggel bírt. Ugrásszerű fejlődése 1905-ben, a település melletti feketeszén bányák első tárnáinak megnyitásakor kezdődött. 1936-ban kapott városi rangot. A közel 10 ezer embernek munkát adó kémiai alapanyaggyár 1940-ben indította meg a termelést.

A bányászat fokozatos visszaszorulása miatt az elmúlt évtizedekben jelentős szerkezetátalakításra volt szükség az iparban, ennek elősegítése napjainkban is a város vezetésének egyik legfontosabb feladata.

Marl városát azonban nemcsak a bányászat és vegyipar fémjelzi, hanem élénk kulturális élete, gazdag oktatási és sajtó kínálata is, amelyhez a XX. század műalkotásait bemutató Szobormúzeum, a Városi Színház, a marli zeneiskola, a Ruhr-vidéki Ünnepi Játékok és a Philharmonia Hungarica zenekar színvonalas tevékenységével járul hozzá.

Az évente kb. 8 koncertet adó, 1956 után nyugatra kivándorolt magyarokból és azok leszármazottaiból álló Philharmonia Hungarica zenekar hosszas hányattatás után, 1960-ban telepedett le Marlban. A zenekar tiszteletbeli elnöke volt a nemrég elhunyt kiváló művész, Jehudi Menuhin.

Marl nemzetközi kapcsolatai szerteágazóak. Testvérvárosi kapcsolatokat épített ki az alábbi városokkal: Creil (Franciaország), Herzlia (Izrael), Bitterfeld (Németország), Kusadasi (Törökország), és Zalaegerszeg (Magyarország).

Néhány projektben egy kínai várossal is folytatnak együttműködést.
A Marl-ban élő magyarok ösztönzésére 1999-ben keresték meg az együttműködés lehetőségét Zalaegerszeggel. Megalakult a Marl-Zalaegerszeg Testvérvárosi Egyesület, amely azóta az élet számos területén kezdeményezett a két város polgárait, elsősorban a fiatal korosztályt érintő, egymás megismerését segítő, örök életre szóló barátságokat teremtő programokat.