Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Marosvásárhely

• Publikálva: 2004.10.18. 21:30

Marosvásárhely (Tîrgu-Mures; Neumarkt am Miersch) az Erdélyi Fennsík közepén, a Maros völgyének két partján terül el. Lakosainak száma 164.400, 51%-ban magyarok, 46%-ban románok lakják. A fennmaradó százalékokon romák, szászok és svábok, örmények, zsidók és egyéb etnikumok osztoznak.

Három földrajzi övezet - az Erdélyi Mezőség, a Maros völgye és a Nyárádmente találkozásánál alakult ki a település. A régészeti leletek újkőkori telepesek jelenlétét bizonyítják. A város környékén gazdag római kori lelőhelyek is találhatók.

Első okleveles említése 1300-ra tehető, amikor Forum Sicolorum (Székelyek Vására) alakban fordul elő. A Marosvásárhely nevet Bethlen Gábor erdélyi fejedelem adományozta a városnak 1616. április 29-én kelt oklevelében, amelyben egyben a szabad királyi városok rangjára emelte, és évi háromszori országos vásártartási joggal ruházta fel.

A város az elmúlt századokban fontos vásári, kulturális és oktatási központ volt, iskolavárosi rangját mindmáig megőrizte.

1945 óta működik az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, 1954-től a Színművészeti Akadémia, van Közgazdasági és Műegyetem, valamint egyetemi rangra emelkedett az egykori Pedagógiai Főiskola is. A város számos gimnáziummal (líceummal) rendelkezik, büszkélkedhet román és magyar tagozatos Nemzeti Színházzal, továbbá szimfonikus zenekar, bábszínház, népzenei és néptáncegyüttesek, művészeti és történeti múzeum, több gazdagon felszerelt könyvtár, sportcsarnok, stadion, uszodák, állatkert, és az ún. Weekend-telep várja az érdeklődőket. Helyben adnak ki 15 napilapot ill. folyóiratot, 1990 óta számos könyvkiadó kezdte meg működését.

Fontosabb nevezetességek:
o Közművelődési Palota
o Teleki-Téka és Bolyai Tudományos Könyvtár
o Megyei Múzeum
o Nemzeti Színház
o Vár és gótikus vártemplom, római katolikus Szent János plébániatemplom, XVIII. századi ortodox fatemplom, Haller, Bornemissza és Toldalaghi paloták, görögkeleti és ortodox katedrális, neológ zsinagóga.

Szállodai férőhelyek száma: 1208.

Marosvásárhely és Zalaegerszeg polgármesterei 1996. október 22-én írták alá az együttműködési megállapodást.

Azóta minden évben számos közös rendezvényre került sor úgy az oktatás, a kultúra, mind a sport területén. Városunk több iskolája rendelkezik már marosvásárhelyi testvériskolával, és felvették egymással a kapcsolatot a rendőrség, vám és pénzügyőrség és további intézmények szakemberei is.