Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Varkaus

• Publikálva: 2004.10.18. 21:55

Finnország a legújabb területi felosztás szerint 5 régióból áll. Varkaus az Ita-Suomi (Kelet-Finnország) régióban található, amelynek központja Mikkeli város. Varkaus 1929-től önálló közigazgatási egység, 1962-ben kapott városi rangot. Lakosainak száma jelenleg 23.667, területe 112 km2, amelynek egyharmada víz. Számos híd, csatorna és a kémények - ez a jellegzetes varkausi városkép.

Varkaus döntően iparváros, legnagyobb jelentőségű a papírgyár és a fűrészüzem. Az ipar elsősorban exportra termel, a varkausi gyárak a világ minden részén rendelkeznek képviseletekkel. A lakosság mintegy fele az iparból él. 1998-ban a munkanélküliségi ráta 18,8%-ot tett ki.

Varkaus egyik legnépszerűbb nevezetessége az 1988-ban alapított Mechanikus Hangszerek Múzeuma, amely egész Skandináviában egyedülálló. 1988-ban a múzeumot Finnország legkiemelkedőbb turisztikai célpontjának választották. A zenei múzeum jól illik Varkaus tradícióihoz, hiszen az éneklés és zenélés örömeinek - a múlt század óta - különböző kórusokban, zenekarokban, csoportokban minden korosztály hódol.

Varkaus nemzetközi kapcsolatokat tart fenn Sandvikennel (Svédország), Rjukannal (Norvégia), Nakskovval (Dánia), Pirnával (egykori NDK), Rüsselsheimmel (NSZK), Petroskoijal (Oroszország) és Zalaegerszeggel. Varkaus és Zalaegerszeg közötti kapcsolat városunk legrégebbi testvérvárosi kapcsolata, amely 1977. óta áll fenn.

Zalaegerszeg Városi Tanácsa 1977. június 16-i ülésén fogadta el a határozatot a hivatalos baráti kapcsolatok felvételéről. Az azóta eltelt időben Varkaus és Zalaegerszeg számos iskolája, intézménye és szervezete közt jött létre közvetlen kapcsolat, többek között a Liszt Ferenc Ált. Isk. énekkara, a Zrínyi Miklós Gimnázium és a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai, tanulói és különböző művészeti csoportok jártak Finnországban és fogadtak itthon finn vendégeket.

Zalaegerszeg mindig képviselteti magát a rendszeresen megrendezésre kerülő Finn-Magyar Testvérvárosok találkozóján. Városunkban már 19 éve működik a Finn-Magyar Baráti Társaság zalaegerszegi szervezete. 1996 óta pedig a zalaegerszegi Evangélikus gyülekezet is rendelkezik testvérgyülekezettel Varkausban