keresés a weboldalon

Griff Bábszínház

Zalaegerszeg címer
IntézményekKulturális intézmények

Griff Bábszínház

A Griff Bábszínház az ország egyik legfiatalabb bábszínháza, amely 2004-ben alakult meg Zalaegerszeg Megyei Jogú Város és Zala Megye Közgyűlése fenntartásában.
A bábszínház igazgatója volt az alapítást követő 2 évadban Kovács Géza Blattner-díjas rendező, a 2006-07 évadban Bősze Katalin megbízott igazgató, 2007-2012 között Horváth Károly, 2012 nyarától pedig Dr. Pinczés István Jászai- és Ucsimura-díjas rendező, akinek hosszan tartó betegsége miatt Szűcs István megbízott igazgatóként vezényelte le a 2013-14–es és a 2014-15–ös évadot. 2015. április 1-től Szűcs Istvánt nevezte ki igazgatónak a fenntartó önkormányzat, 5 éves időtartamra.
A bábszínház jelenleg a helyi önkormányzat fenntartásában lévő önálló intézmény.
Kezdetben a Városi Művelődési Központban működött, jelenleg a Hevesi Sándor Színház épületében tartja előadásait, ahol saját játszóhellyel rendelkezik, melynek befogadóképessége produkciótól függően 70-120 fő.
A színház vezetése komoly hangsúlyt fektet a gyermekek zenei nevelésére, ezért nagyon sok zenés mesejáték kerül színre.

A Griff Bábszínház alapvető feladata báb- és gyermekszínházi produkciók létrehozása, a magyar és más népek kultúrájának, hagyományainak megismertetése, bábszínházi találkozók szervezése, kulturális programok segítése mind személyi, mind technikai értelemben, a városban és környékén dolgozó drámapedagógusok munkájának, tevékenységének támogatása. Továbbá az, hogy minél több előadást eljuttasson a vármegye apró falvaiban lakó gyermekekhez, akik másképp nem tudnának színházi élményben részesülni.
Vagyis ahogy a bábszínház vezetősége ezt megfogalmazta „ahogy a Griffmadár újra és újra megszületik, úgy születünk mi is előadásról előadásra újjá együtt veletek: mesterségből, művészetből, figyelemből, szeretetből.” **
Nem más ez, mint „színház a felnőtteknek bábszínház a gyerekeknek”.
A társulat fiatal kora ellenére számos elismerést vívott ki a bábos szakma és szakmai szervezetek körében. Rendszeresen résztvevői a különféle fesztiváloknak, találkozóknak bel- és külföldön egyaránt.
2005-ben a Holdfia, Naplánya című előadásuk Unima Diplomát kapott, 2010-ben a XV. Pécsi Nemzetközi Felnőtt Bábfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díját hozták el. Ugyanebben az évben a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Aranybölcsős Támogatója címet nyerték el, ezen társadalmi csoport támogatásáért.
2012 nyarára pedig meghívást kaptak a Toyama Megyei Gyermek Kulturális Fesztiválra, Japánba, ahol magyarul adták elő Petőfi Sándor János vitéz című művét.
2013 őszén és 2016 nyarán a Hétalvó című előadásukkal szerepeltek a felkelő nap országában. 2017-ben Tajvanban babaszínházi konferenciát tartottak, de jártak már Szlovéniában, Romániában, Lengyelországban, Ausztriában, Szlovákiában, Szerbiában, Macedóniában is különféle előadásaikkal.
A bábszínháznak évente mintegy 35 ezer nézője van. A bérletesek száma a 2017-18-as évadban több mint 5000 fő volt.


Elérhetőségek:
Cím: 8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi Dezső tér 3.
Telefon/Fax: 92/347 132
Email: info@griffbabszinhaz.hu

Honlap: griffbabszinhaz.hu

Facebook-oldal

Tartalom megosztása: