keresés a weboldalon

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum Zalaegerszeg

Zalaegerszeg címer
IntézményekKulturális intézmények

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum Zalaegerszeg

A Magyar Olajipari Múzeum országos gyűjtőkörű szakmúzeum, melyet 1969-ben alapítottak azzal a céllal, hogy gyűjtse, feldolgozza, kiállításain és kiadványaiban bemutassa a magyarországi szénhidrogénipar több mint százéves történetét. 1993-ban átvette a Zsigmondy Vilmos Gyűjteményt, azóta nem csak a szénhidrogénipar, hanem a vízbányászat történeti emlékeit is gyűjti, őrzi. A múzeum a gyűjteményeibe került anyagot rendszerezi, nyilvántartja, tudományosan feldolgozza és kiállításaiban, kiadványaiban bemutatja.

A kiállítás leglátványosabb berendezései a zalai tájképhez szervesen hozzátartozó mókásan illegő-billegő olajszivattyúk, a himbák. Itt végre közelről is megfigyelhetjük ezeket a jellegzetes, bólogató, a kőolaj kitermeléséhez használt szivattyúkat. Kezdetben a zalai olajmezőkön is az olajtermelést a természetes rétegnyomást kihasználva végezték, azonban ennek csökkenése folytán egyre több kútnál kellett alkalmazni ezeket a mélyszivattyúkat.

A gázátadó és szivattyúállomásnál találjuk az 1979-es nevezetes zsanai gázkitörésnél megsemmisült műszerek megégett darabjait is. Talán még sokan emlékeznek az annak idején az egész országot lázban tartó gázkitörésre, a kigyulladt fúróberendezés gigantikus fáklyájára. Egy Répcelakon történt széndioxid robbanás emlékeit is megtekinthetjük itt.

Egy kicsit tovább haladva érünk a fúrótornyok különböző típusai közé, a legmagasabb egy 41 m magas Gulliver névre hallgató monstrum. A további ipartörténeti érdekességek közé tartozik egy 1938-as lyukbefejező berendezés vagy az önjáró, 40 tonna emelőkapacitású kútjavító-lyukbefejező berendezés.

Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeum szomszédságában lévő, 30.000 m2 területű állandó szabadtéri kiállításában a szénhidrogénipar (bányászat, feldolgozás, szállítás) műszaki emlékeivel, állandó kiállító termeiben az iparág technológiai folyamataival, történetével ismerkedhet meg a látogató. Szabadtéri szoborparkjában kiemelkedő műszaki szakemberek mellszobrait láthatjuk.

A kiállítótermekben a szénhidrogén-bányászattal kapcsolatos működő modellek, makettek és egy terepasztal a legszemléletesebb látnivalók. A témában alaposabban elmélyülők folyamatábrákon tanulmányozhatják a kitermelés folyamatait a kutatástól a felhasználásig.

A múzeum bejárati részénél egy kis szoborparkot alakítottak ki a magyar szénhidrogén-bányászat meghatározó alakjainak mellszobraival.

Gyűjteményei, valamint Dr. Papp Simon geológus, egyetemi tanár emlékére berendezett kis kiállítás a múzeum Zalaegerszeg, Wlassics Gyula utca 13. szám alatti épületében találhatók.


Kapcsolat

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum Zalaegerszeg

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Falumúzeum utca
Telefonszám: +36-92/31–632
E-mail cím: moim@olajmuzeium.hu

Nyitva tartás: április 1. – október 31., hétfő kivételével 10-18 óráig

Papp Simon emlékszoba

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Wlassics Gyula u. 13.
Nyitva tartás: munkanapokon 8-16 óráig

Zsigmondy emlékszoba

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Wlassics Gyula u. 13.
Nyitva tartás: munkanapokon 8-16 óráig

Honlap: olajmuzeum.hu

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum Zalaegerszeg

Tartalom megosztása: