keresés a weboldalon

Kvártélyház

Zalaegerszeg címer
IntézményekKulturális intézmények

Kvártélyház

A zalaegerszegi Kvártélyház Mária Terézia rendeletére az átvonuló katonák szálláshelyéül 1765-ben épült. A XVIII. század végén a megyei tisztviselők szolgálati lakása, egy ideig patika is volt. Valószínűleg a 19. század közepén egy szintet ráépítettek. Az udvar hátsó részén lévő szárny 1872 körüli, neoklasszicista nagytermét 1891-ben alakították ki.
Ma ez a terem Zalaegerszeg városi közgyűlési terme, falait Csány László, Deák Ferenc és Zrínyi Miklós nagyméretű képei díszítik.
1928-ban Kotsis Iván tervei alapján a második emelettel bővült, akkor épült a nyugati neobarokk homlokzat és az erkély is.
A timpanonban a vármegye címerét helyezték el.
Az 1960-as évek elejéig nyomda működött az épületben, a járási rendszer megszüntetéséig a Járási Tanács székháza volt, ma hivataloknak ad otthont.

Földszinti részén két relief található, az egyik Béres János munkája gróf Széchenyi István születésének 200. évfordulójára, 1991-ben felavatott dombormű.
A másik egy koronaőr lovaskatonát ábrázol tarsolyán a megyecímerrel, felirata: „Szala vármegyei koronaőrző” 1791, ami Németh János kerámiája.

A Kvártélyház udvara számos alkalommal adott otthont kulturális rendezvényeknek. Az első ilyen az 1860-as évekre datálható.
Legjelentősebbek a Zenélő Udvar (1980–1983), az Udvarok Fesztivál (2000–2001).

2007 óta Kvártélyház Szabadtéri Színház néven teátrum várja a publikumot a nyári estéken.
A teátrum vezetésével Tompa Gábort bízták meg, aki ekkor már több mint 20 éves színházi és kulturális szervezői tapasztalattal rendelkezett.
A saját színházi előadásokon kívül – minden évben minimum egy új bemutató – a teátrum vendégelőadásokat is fogad, valamint fellépési lehetőséget biztosít a helyi művészeti együtteseknek.


Elérhetőségek:
Cím: 8900 Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3-5.

Ügyvezető: Tompa Gábor
Telefon: +36 20 441 0659
E-mail: info@kvartelyhaz.hu; tompagabor@kvartelyhaz.hu

Honlap: kvartelyhaz.hu

Kvártélyház

Tartalom megosztása: