keresés a weboldalon

Nemes László

Zalaegerszeg címer
Zalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2007

Nemes László

Nemes László erdélyi magyar festő, szobrász 1948. ápr. 11-én született Kolozsváron.
Érettségi után a Ion Andreescu Művészeti Akadémián folytatta tanulmányait, festészeti szakon. Mesterei Miklósi Gábor és Aurel Ciupe voltak.
1974-ben szerezte meg diplomáját.

A végzés után egy évig Szászrégenben tanított, majd Marosvásárhelyen helyezkedett el képzőművész tanárként. Több intézményben tanított.

Ekkor már kiállító művész, csoportos és egyéni tárlatokon láthatók voltak művei.
Ebben az időben a Fiatal Maros Megyei Művészek Szövetségének elnöke, a MAMŰ alapító tagja és felvették a Romániai Képzőművészek Szövetségébe.

Alkotásaiban gyakran merített irodalmi élményekből, és azokat szürrealisztikus-absztrakt formában közvetítette.
Sejtelmes, „alakváltó” pasztellképei után a tempera- és olajfestésre tért át. Kiállításai voltak Marosvásárhelyen (1976, 1980), Stuttgartban (1981), Böblingenben (1983), Szombathelyen (1992). Alkotásaiból a Korunk Galériában is bemutattak (1976).

Marosvásárhelyi időszaka 1975-től 1990-ig tartott, ekkor áttelepült Magyarországra.
Azóta Zalaegerszegen él, s nem csak országosan ismert, díjazott festő, hanem az általa vezetett stúdiumokon több generáció tehetséges fiataljait képezte, indította el a pályán nemcsak Zalaegerszegen, hanem Lendván is.
Közülük Szentgróti Dávid, Borbás Helga, László Edina, Santák Judit, Pal Katja, Császár Sebastian neve már ismert szakmai körökben.

Szentkozmadombján több művésztelepet szervezett (és szervez) a gimnazista korosztálynak, jelenleg az Izsák Imre ÁMK-ban tanít és a lendvai Bánffy Galéria művészeti vezetője.

A Vitrin Kortárs Képző-és Iparművészeti Egyesület alelnöke.
2008-ban egy átfogó kiállításon – melynek szervezésébe, rendezésébe bevonták Marosvásárhelyt is – adott teljes képet eddigi pályájáról, s egy albumot is megjelentettek ebből az alkalomból.

Kiemelkedő művészi és művészetpedagógiai tevékenysége, valamint a határmenti régiók művészeivel való kapcsolattartása – amivel gazdagította a város kulturális életét – minden elismerést megérdemel.
2007-ben Zalaegerszegért díjban részesült.

 

Kitüntetései:

Zalaegerszegért díj (2007)
Magyar Bronz Érdemkereszt (2013)

 

Tartalom megosztása: