keresés a weboldalon

Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club

Zalaegerszeg címer
Zalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2007

Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club

A Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Klub 1992. áprilisában alakult a Z. Dózsa SE megszűnő tájfutó szakosztály utódjaként. Az alapító tagok, elsősorban általános és középiskolás korú sportolók és szüleik.
Néhány aktív felnőtt munkájának köszönhetően folyamatosan fejlődött az egyesület.

A 90-es évek közepére 35-40 fős taglétszámmal működő klub elsősorban az utánpótlás korúak között számtalan bajnoki dobogós eredményt ért el.
Három versenyző is helyet kapott a korosztályos válogatott keretben, közülük Sárecz Lajos világbajnoki ezüstérmet szerzett 1995-ben.

A folyamatos fejlődéshez hozzájárult a magas színvonalú szakmai vezetés munkája is. A klub versenyzői számos hazai és külföldi nemzetközi versenyeken képviselték eredményesen Zalaegerszeget.
Eredményességükkel folyamatosan a legjobb 15 tájfutó egyesület között végzett a sportági pontversenyben.

Az elmúlt években elsősorban a felnőtt vonalon szerepelnek kiválóan versenyzőik. Makrai Éva több magyar bajnoki címe mellett a Magyar Válogatott meghatározó tagja, 2005-ben Japánban, 2006-ban Dániában szerepelt kiválóan a Világbajnokságokon.
Vajda Kolos és a felnőtt férfi csapat is bajnoki címekkel és érmekkel örvendeztette meg a zalaegerszegi szurkolókat.
Senior versenyzőik között Bányai Attila és Fehér Ferenc szerzett több bajnoki érmet.
A jelenlegi utánpótlás korú versenyzőik rendszeres edzésekkel és versenyzéssel készülnek a kimagasló eredmények elérésére, melynek eredményeként már egyéni és csapatbajnoki pontokat is szereztek.

Kiemelkedő eredményeik számokban:

 Válogatottság:

Sárecz Lajos: 22-szeres ifjúsági válogatott, 5-szörös felnőtt válogatott,
Junior VB 2. hely
Ifjúsági EB 3. és 6. hely

Makrai Éva: 36-szoros  felnőtt válogatott
Felnőtt VB  egyéni 17. hely (2006.) váltó 13. hely (2007)
Felnőtt VB – 6 döntős eredmény (2005-2007)

Magyar Bajnokságok:

Magyar Bajnok: Makrai Éva (11),
Sárecz Lajos (3), Vajda Kolos (3)
Fehér Ferenc (2), Bányai Attila (2),
Varga Bálint (1), Elmont Bernadett (1), Ursula Kadan (1)

  1. helyezés: 18 db (13 fő)
  2. helyezés: 16 db (20 fő)

További 70 pontszerző helyezés.

Az évek során Európa 8 országában több mint 700 tájfutó és utcai futóversenyen képviselték városunkat az egyesület sportolói eredményesen.
A sportág és a futás népszerűsítésére a kezdetektől fogva különböző bemutató versenyeket szerveznek.

Évente 4 tájékozódási verseny mellett társrendezőként működnek közre utcai futóversenyek, triatlon versenyek szervezésében, lebonyolításában. A tájékozódási futást iskolai keretek között is oktatják, a klub edzői testnevelés órákon ismertetik meg a diákokat a tájfutással.

Ma már Diák tájfutás néven egy országos  programsorozat sikeres helyszíne Zalaegerszeg, melyben évente 5-6 iskola 1000-1200 diákjával ismertetik meg a tájfutást.
A fenti rendezvényeken az évek során több száz felnőttet, gyermeket vontak be a sportágba, szerettették meg a futást és biztosítottak számukra hasznos szabadidős elfoglaltságot.

A sportág elsajátításához szükséges térképeket is maguk készítik, így Zalaegerszeg város 8 területéről jelentettek meg saját kiadású továbbá 14 Zala megyei területről készítettek és adtak ki tájfutó térképeket.

Hazai és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő versenybírókkal rendelkeznek. A 2001-es Junior Világbajnokság (Miskolc) lebonyolításában vettek részt aktívan, míg a 2002-es Felnőtt Európa Bajnokságnak (Hévíz-Keszthely) szervező bizottságában Vajda László és Fehér Ferenc vállalt nagy szerepet. Ugyanitt a lebonyolításban már 9 ZTC-s versenybíró működött közre magas színvonalon.

1992-től minden esztendőben megrendezik a Zala Kupa nemzetközi tájfutó versenyt.
2006-tól a Fürstenfeldi partner klubbal közösen Közép-Európa legnagyobb versenyének a Thermenland Open-nek szervezői, rendezői, mely három ország ranglista versenye és egyben Világranglista futam is. Kiemelt jelentőséggel bírt, hogy 2009-es Miskolci Világbajnokság  szervezőbizottságában két klubtag is dolgozott (Ács Gábor -sajtó referens, Mitró Zoltán –logisztika) és a verseny szakmai lebonyolításához is érkezett több felkérés.

Legsikeresebb évük a 2006-os esztendő volt, ahol 13 bajnoki érmet szereztek.
Ismét a Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club adta az Év női tájfutóját Makrai Éva személyében. A taglétszámuk elérte a 70 főt, új utánpótlás csoport indult. Az egyesületek bajnoki pontversenyében 99 bajnoki ponttal a 6. helyen végeztek.
2007-ben további sikerekkel ünnepelhették az Egyesület 15 éves születésnapját. 8 bajnoki éremmel és 81 ponttal az 2008-ban is a legjobbak között végeztek az egyesületi rangsorban.

A 2007-es Zalaegerszegért díj odaítélésével a Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Klub 15 éves Zalaegerszegért, Zalaegerszeg sportjáért tett tevékenységét kívánta megköszönni az önkormányzat.

 

Tartalom megosztása: