keresés a weboldalon

Dr. Ribiczey Pál

Zalaegerszeg címer
Zalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2012

Dr. Ribiczey Pál

Dr. Ribiczey Pál Budapesten született, 1941. október 26-án.
Édesapja Dr. Ribiczey Sándor, a tüdőgondozó főorvosa volt, édesanyja középiskolai tanár. Nagy családban, 4 testvérrel együtt nőtt fel.

A Zrínyi Miklós Gimnáziumban érettségizett, majd az Orvostudományi Egyetemet Pécsett végezte.

1965 óta a Zala Vármegyei Kórház orvosa.
Kezdetben a kórház röntgen osztályán, majd a belgyógyászatán dolgozott.
A belgyógyászati szakvizsgát követően került a fertőző osztályra és lett infektológus.

A kórház fertőző osztályát 1987-től 2011 nyaráig vezette, de még jelenleg is praktizál.
Részben a fertőző osztályon vesz részt az ambuláns ellátásban, részben pedig továbbra is közreműködik a kórház infektológiai állapotának folyamatos kontrolljában.

Az általa 1994-től megszervezett kórházi infektológiai kontroll,  valamint az osztályok számára szervezett  továbbképzések eredményeként a kórházban szakmailag hatékonnyá vált az antibiotikumok alkalmazása.

Komoly szerepe volt a zalai kullancs-fertőzöttség feltárásában és a fertőzöttek kezelésének kimunkálásában, a megelőzés fontosságának propagálásában, vagy akárcsak a 2009-es madárinfluenza járvány zalai megelőzésében és a fertőzés terjedésének megakadályozásában.

Irányításával az osztály hepatológiai centrumként működött /működik/, Vas és Veszprém vármegyei betegeket is ellát.

Tudományos munkássága elismert. Számos közlemény szerzője, illetve szakkönyvek társszerzője.
Gyakori előadója bel- és külföldi konferenciáknak, kongresszusoknak.

1980 óta vezetőségi tagja a Magyar Infektológiai Társaságnak, melynek 1992-1997 között elnöke is volt. Tagja az Infektológiai Kollégiumnak is.
Egyike azoknak a „gyógyító munkásoknak”, akik a zalaegerszegi székhellyel működő Zala Vármegyei Kórház szakmai elismertségét megalapozták.

Szakmai munkáját két ízben is – 2005-ben és 2011-ben – Batthyány-Strattmann László díjjal jutalmazta az ágazatot irányító miniszter. Ezt az elismerést az egészségügyben csak azok kapják, akik több évtizeden keresztül végeztek kimagasló tevékenységet.

Szakmai munkássága mellett a város közéletében is tevékeny részt vállalt. Három cikluson át 1998-tól 2010-ig volt önkormányzati képviselő, valamint az egészségügyi bizottság tagja.
A 2002-től 2006-ig terjedő ciklusban a város nem főállású alpolgármesteri tisztségét is betöltötte.

Kezdeményezője volt több olyan városi programnak, ötletnek, melyek némelyike ma is sikeresen működik. Ilyen a Lokálpatrióta Klub, az Egerszeg Búcsú, illetve a Lokálpatrióta Díj.

Több évtizedes magasszintű gyógyító munkája és közéleti szerepvállalása elismeréseként 2012-ben Zalaegerszegért díjban részesült.

Képgaléria:

Videógaléria:

Tartalom megosztása: