keresés a weboldalon

Skrabut Éva

Zalaegerszeg címer
Zalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2012

Skrabut Éva

Skrabut Éva Karcagon született, Debrecenben végezte a tanítóképzőt.
Ezután a Csepeli Munkásotthonban és a Zalka Máté Katonai Főiskolán kulturális munkatársként dolgozott.

Zalaegerszegre 1975-ben került és a Zala Megyei Művelődési Központnál volt alkalmazásban. Feladatul kapta az amatőr művészeti területek gondozását.
Sok munka, odafigyelés, szerteágazó szervezési feladat áll mögötte. Mindig inspirálta a népi kultúra iránti elkötelezettség, egyik ötletét követte a másik.

Amikor 1980 végén elkészült a Velemi Alkotóház, Zalaegerszeg is szeretett volna egyet építeni, és ebben az inspirációban meghatározó szerepe volt többek között Skrabut Évának is, aki ettől az évtől a városi művelődési osztályon dolgozott. Egyik feladata a Gébárti Kézműves Ház létrehozása lett, a partnerek és támogatók szervezése, majd a munkálatok irányítása. Nagy társadalmi összefogással 2 nyáron át épült meg a Gébárti-tónál a Kézművesek Háza.
1982 nyarán már táborokat szerveztek a félig kész tető alatt, majd 1983-ban került sor az átadásra.  A későbbi folyamatos fejlesztésről és továbbépítésről 10 éven keresztül a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagsága gondoskodott.

1981-ben Skrabut Éva Székesfehérváron részt vett a Népművészeti Egyesületek Szövetsége alakuló rendezvényén, majd egy évvel később társaival megalakították a Zala Megyei Népművészeti Egyesületet, amely ma közhasznú szervezetként tevékenykedik. 1995 óta elnöke ennek a szervezetnek, de az idők során betöltötte már az országos Népművészeti Egyesületek Szövetsége alelnöki tisztét is.
2012-ben az akkor 30 éves egyesületnek 22 szakágban mintegy 240 tagja folytatott népművészeti tevékenységet.

Közösségi munkájukban a gébárti alkotóház mellett számos kezdeményezés fűződik a Zala Megyei Népművészeti Egyesület nevéhez. A keszthelyi Népművészeti Alkotóház megépítése, 1996-ban a honfoglalás kori nemezsátor elkészítése, mely a gébárti alkotóház új épületrészében kapott végleges helyet a húsz esztendőn át a Mesterségek Ünnepén és egyéb rendezvényeken történő vándoroltatását követően. 2000-ben megépült a hagyományőrző kovácsműhely, majd két év múlva az égetőkemence is. Büszkék az általuk életre hívott Panoráma Népművészeti Galériára, ami számtalan szakkörnek, szakmai továbbképzésnek, kiállításnak ad helyet, s az egyedülálló Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékparkra csakúgy, mint a GébArt nemzetközi művésztelepre, amit Skrabut Éva indított útjára 1987-ben.

A társadalmi tevékenység mellett Skrabut Éva 1992-ig hivatalnokként dolgozott, majd 1992-től a Gébárti Kézműves Ház szakmai vezetője lett.
Ezen időponttól az addig csak a nyári időszakban nyitva tartó Ház azóta már egész évben működik. Zalaegerszeg hírét, ismertségét messzire elvitték azok az alkotóházi rendezvények, amelyek a Kézműves Házhoz kötötten évről-évre megvalósultak. Ezek révén értékes alkotásokkal is gyarapodott a Ház gyűjteménye. Mindez magában hordozza azt az igen jelentős és kiváló szervezői munkát, amit Skrabut Éva a megvalósításukra fordított.
Tevékenysége, illetve személye nem sokszor látható a nyilvánosság előtt nem gyakran szerepel, mégis amit létrehozott, az ismertséget hozott a városnak.

Szervező munkájának gyümölcse a Göcseji Falumúzeumban évenként megrendezett Fazekas Találkozó, illetve az 1992-től indított népi kismesterség képzés, ahol a Munkaügyi Központtal karöltve 10 évig színvonalas oktatást tartottak, megújítva a megye fazekas, bőrtárgy-készítő, csipkekészítő, kosárfonó szakterületeit.

A népművészet fennmaradásáért, napjainkbeli kiteljesedéséért végzett munkáját a kulturális tárca 2007-ben Bessenyei György-díjjal ismerte el.
Skrabut Éva leköszönő elnök 2022-ben magas rangú állami kitüntetést, Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át több évtizedes lelkiismeretes munkájáért.

2012 nyarán ünnepelte a város a Kézműves Ház, illetve a Zalai Népművészeti Egyesület is alapításának 30. évfordulóját.
Ezen jeles évfordulók alkalmából, valamint több évtizedes kiváló szakmai pályája és sikerei elismeréseként ebben az évben Skrabut Éva Zalaegerszegért díjban részesült.,

Az önkormányzat pedig 2020-ban Zalaegerszegért díjjal jutalmazta a Zala Megyei Népművészeti Egyesületet.

Képgaléria:

Videógaléria:

Tartalom megosztása: