keresés a weboldalon

Hájas László

Zalaegerszeg címer
Zalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2012

Hájas László

Hájas László 1923. május 19-én, Budapesten született.

Iskolai végzettsége: gimnáziumi érettségi és híradásipari technikum.
Az akkori példák nyomán tanulmányaival alaposan felkészült az életre, tehetsége folytán igazi ezermesterré vált. Igényességét, gondosságát akkori neveltetése alapozta meg. Munkásságát is ezek a tulajdonságok jellemezték.

Dolgozott az Államépítészeti Hivatalnál, majd a Zala Megyei Moziüzemi Vállalat Ady Filmcentrumában. Az Ady Mozinál osztályvezetőként irányította Zala megyében a vetítőhelyek telepítését, a gépek karbantartását. Végül a Gelka Elektromos Karbantartó cég vezetőjeként vonult nyugdíjba.

Hájas László megélője, aktív részese a századsodró eseményeknek. Közvetlenül Trianon után született, így fiatalon élte meg az országot feldaraboló nemzeti tragédia eseményeit.
A II. világháború sodrába is bekerült, 1945. február 22-én vonultatták be. A háború ugyan 1945. május 9-én befejeződött, de egy véletlen következtében május 14-én hadifogoly lett.

„Hat hosszú év” című kiadott művében írta le hadifogsága történetét a Szovjetunióban. Ezeken az éveken a rendíthetetlen hazaszeretet segítette át. A sok nehézség, szomorúság ellenére egészségesen jött haza 1951. február 17-én.

Hatalmas optimizmussal kezdte az új életét. A kultúra minden területére kiterjedő érdeklődéssel, hangyaszorgalommal gyűjtötte először Magyarországról ismereteit.
Később bejárta szinte egész Európát, ahol mindig a magyar vonatkozású emlékhelyeket kereste meg. Ezekről a helyekről diafilm sorozatokat állított össze, amelyeket közösségek előtt – iskolák, cégek, vállalatok, egyesületek hallgatóinak – mutatott be. Ezt a gazdag, rendszerező anyagot az iskolák rendelkezésére bocsátotta.

Tagja lett a Kertvárosi Nyugdíjas Klubnak, amelyet 2000 és 2002 között vezetett. A 25 éves évfordulót „Aranyősz az Apáczaiban” címmel könyvbe is foglalta. A klub éves hazai és külföldi kirándulásait szervezte és vezette.

2000 őszétől tagja lett az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület Zalaegerszegi Szervezetének, ahol szintén aktívan bekapcsolódott az egyesület munkájába. Előadásokat tartott, részt vett az egyesület által szervezett ünnepségek műsorában.
Készségesen segített az 56-os forradalom 50. évfordulóján a város középiskoláinak adományozott „lyukas” zászlók elkészítésében, valamint a Kegyeleti Váltófutás alkalmára tervezett mezek előállításában.
Nyugdíjas éveitől évente 4-5 alkalommal kérték meg különböző cégek, egyesületek idegenvezetői és szervező feladatokra, amiket önzetlenül el is vállalt.
A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján iskolákban, kollégiumokban meghívottként előadásokat is tartott.

2004 decemberében jutalomútja volt az Európai Parlament látogatása. Az útról mindenre kiterjedő tájékoztató füzetet készített.

Tudását fáradhatatlanul osztja, közkinccsé téve azokat.

Élete, munkássága követendő példa mindannyiunk számára.

Hájas László 2023 májusában barátaival, tisztelőivel ünnepelte 100. születésnapját. A tiszteletére rendezett ünnepségen köszöntötte őt a város polgármestere és a kertvárosi önkormányzati képviselő asszony is.

2023. novemberében, 100 esztendős korában hunyt el.

Képgaléria:

Videógaléria:

Zalaegerszegért-díj

100. születésnapja alkalmából köszöntötték Hájas Lászlót:

Tartalom megosztása: